Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ - ΤΥΝΗΣΙΑ
Περιοδεία Ερντογάν με συμφωνίες οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας

Από την περιοδεία Ερντογάν στο Τσαντ
Από την περιοδεία Ερντογάν στο Τσαντ
ΤΥΝΙΔΑ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο το άνοιγμα των αγορών της Τυνησίας, του Τσαντ και του Σουδάν σε τουρκικά μονοπώλια και περαιτέρω αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Τουρκίας στην Αφρική προώθησε στη διάρκεια περιοδείας που έκανε στις παραπάνω αφρικανικές χώρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η περιοδεία του Τούρκου Προέδρου ξεκίνησε την Κυριακή από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, μόλις δύο μήνες από την άρση των αμερικανικών εμπορικών και άλλων κυρώσεων σε βάρος της συγκεκριμένης αφρικανικής χώρας. Ο Τούρκος ηγέτης επισκέφτηκε τεμένη που αναστηλώθηκαν στο Χαρτούμ από την τουρκική οργάνωση αρωγής TIKA, το πανεπιστήμιο της σουδανικής πρωτεύουσας και το παλιό λιμάνι Σουάκιν του βορειοανατολικού Σουδάν που άκμασε στη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμβάλλοντας σημαντικά στη μεταφορά εμπορευμάτων και προσκυνητών προς τη Σαουδική Αραβία μέσω Ερυθράς Θάλασσας, αλλά έπεσε σε αχρηστία μετά την κατασκευή του μεγαλύτερου λιμανιού στο Πορτ Σουδάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με τον Σουδανό ομόλογό του, Ομάρ αλ Μπασίρ, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα αναλάβει τη γενικότερη ανοικοδόμηση του επινείου στο Σουάκιν ώστε να μπορεί αφενός να «φιλοξενεί» εμπορικά και πολεμικά σκάφη και να αναβιώσει η παλιότερη εμπορική και τουριστική κίνηση. Ανακοίνωσε επίσης το κλείσιμο συμφωνίας με τις σουδανικές αρχές για την κατασκευή νέου σύγχρονου αεροδρομίου στο Χαρτούμ και σημαντικές τουρκικές ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς παραγωγής βάμβακος, γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος, αποθήκευσης σιτηρών, σφαγείων και μονάδων επεξεργασίας κρέατος. Οι συνολικές συμφωνίες που έκλεισε ο Τούρκος Πρόεδρος στο Σουδάν στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης ανέρχονται (κατά ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ) σε περίπου 650.000.000 δολάρια.

Ο Τούρκος ηγέτης, συνοδεία 10 υπουργών και 150 επιχειρηματιών, μετέβη ακολούθως στο δεύτερο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του στο Τσαντ. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, Ντζαμένα, τον υποδέχθηκε ο ομόλογός του Ιντρίς Ντεμπί, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες για συμφωνίες που έκλεισαν αργότερα, σε τομείς που αφορούν τη νεολαία και την άθληση, την τεχνική ανάπτυξη, το εμπόριο, την πραγματοποίηση τουρκικών ιδιωτικών επενδύσεων στους τομείς της Ενέργειας, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ανακοινώθηκαν επίσης προγράμματα και συμφωνίες για περαιτέρω αύξηση του όγκου εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που το 2011 έφταναν μόλις τα 5,8 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 αυξήθηκαν σε 19 εκατομμύρια δολάρια. Οι Πρόεδροι Τσαντ και Τουρκίας συζήτησαν επίσης τρόπους καταπολέμησης της τρομοκρατίας, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και διεθνή ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό.

Τελευταίος σταθμός της αφρικανικής περιοδείας του Τούρκου ηγέτη ήταν η Τυνησία, στην οποία έφτασε χτες, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Τυνήσιο ομόλογό του Μπέτζι Σαίντ Εσέμπσι και άλλους αξιωματούχους. Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεών τους για «ενίσχυση» των διμερών εμπορικών, οικονομικών σχέσεων συνεργασίας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες αμφότερων χωρών να καταλήξουν σε συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου».

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του «στηρίζει την Τυνησία σε δύσκολους καιρούς» και πως «η ανάπτυξη της Τυνησίας είναι ανάπτυξη της Τουρκίας». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της Ενέργειας, του τουρισμού και της γεωργίας. Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπέγραψε στη συνέχεια, συμπεριλαμβάνεται μία που αφορά την εκπαίδευση Τυνήσιων στρατιωτών στην Τουρκία και άλλη που αφορά τη σημαντική αύξηση των εισαγωγών τυνησιακού ελαιολάδου και φωσφόρου.

Συζήτησε με τον Τυνήσιο ομόλογό του διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης τερματισμού του πολέμου στη Συρία. Αξιοποίησε έτσι ο Ερντογάν την αφορμή για να επιτεθεί κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, χαρακτηρίζοντάς τον υποστηρικτή της «κρατικής τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ