Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μνημόνια διαρκείας...

Παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις», που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα προσμονής στα λαϊκά στρώματα, το μόνο δεδομένο είναι ότι η «επόμενη μέρα» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης και συνολικά της επίθεσης στην εργατική τάξη και το λαό, και μνημόνια διαρκείας.

Ως προς αυτό χαρακτηριστικά είναι όσα καταγράφονται στη δέσμη των προτάσεων της Κομισιόν αναφορικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ στην Ευρωζώνη, όπου προβλέπεται «παροχή στήριξης στα κράτη - μέλη για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέσω ενός εργαλείου για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τεχνικής στήριξης κατόπιν αιτήματος των κρατών - μελών». Μεταξύ άλλων, ενδεικτικά αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση, ζητήματα δηλαδή που έχουν τεθεί με τη μορφή των προαπαιτούμενων και στο πλαίσιο των «αξιολογήσεων» του μνημονίου στην Ελλάδα, τα οποία μάλιστα έχουν συμπεριληφθεί και στο προς υπογραφή «συμπληρωματικό μνημόνιο» της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ. Παράλληλα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, για κάθε κράτος - μέλος, θα αποτελούν τμήμα της διαδικασίας των «ευρωπαϊκών εξαμήνων» και θα περιλαμβάνονται στις «ειδικές συστάσεις» ανά χώρα, με πρώτη περίοδο «πιλοτικής εφαρμογής» το έτος 2018, όπως αναφέρεται σε συνοδευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το επίπεδο, είναι χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες παρεμβάσεις εγχώριων και ευρωπαϊκών αστικών επιτελείων. Μεταξύ άλλων:

-- Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, σημείωσε πως «τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το μνημόνιο έτσι όπως το ξέρουμε και είναι η πρώτη φορά από το 2009 που ένα πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί». Διευκρινίζοντας παραπέρα επισήμανε πως «η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που είναι στο τελικό στάδιο, θα αποτελεί την αρχή των συζητήσεων για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα (...)» και μάλιστα προκειμένου να «καταστήσει σαφές σε όλους, φίλους, εταίρους, εχθρούς και αγορές, ότι τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα δεν θα αναστραφούν και θα καταστήσουν αναμφισβήτητα ένα γεγονός ότι σε αυτήν την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της, θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό στήριξη και αρωγή της Ευρώπης».

-- Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επισημαίνει: «Η ανάκαμψη που τώρα ξεκινάει θα εδραιωθεί και θα καταστεί βιώσιμη μόνο εάν υποστηριχθεί από την αδιάλειπτη εφαρμογή (των μέτρων) και, όπου είναι απαραίτητο, από τη συμπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος».

-- Η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση για τη «νομισματική πολιτική» που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα, τονίζει: «Πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης», κάτι που βέβαια ήδη συζητείται στο παρασκήνιο με τους «θεσμούς». Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία (...) καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».

-- Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τον οποίο, «εναπόκειται εντελώς στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα. Εάν η ελληνική οικονομία συνεχίσει να είναι εύθραυστη, τότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει η ίδια αν επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα». Αναφορικά με το καυτό ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στην περίπτωση που δεν υπάρξει «νέο πρόγραμμα», ο Μ. Ντράγκι τόνισε πως «η ρευστότητα εξαρτάται από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές αξιολογούν και ανταποκρίνονται στις πολιτικές αυτές».

-- Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο, Ντ. Κοστέλο, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, επισήμανε πως η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» δεν αποτελεί «πρόσφορη έκφραση» και, όπως είπε, «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο για το επόμενο στάδιο ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις»...


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές Ντράγκι με κόμματα (2021-02-05 00:00:00.0)
Πρόγραμμα «τακτικών αξιολογήσεων» για τη «μεταμνημονιακή» περίοδο (2018-04-27 00:00:00.0)
Στη «φόρα» τα παζάρια γύρω από τη μορφή των μνημονίων διαρκείας (2017-12-23 00:00:00.0)
Χαλάρωση για το κεφάλαιο, στα σκαριά το μνημόνιο της «επόμενης μέρας» (2015-01-24 00:00:00.0)
Ποσοτική χαλάρωση και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο (2014-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ