Παρασκευή 5 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Διαφωνίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Με αντικείμενο το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε χτες, συνήλθε εκτάκτως η Σύνοδος Πρυτάνεων, η οποία ζητά να επανεξεταστούν μια σειρά ζητήματα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων θέτει θέμα «ακαδημαϊκής αξιοπιστίας του αποτελέσματος», αναφερόμενη στην επιχειρούμενη ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω της συγχώνευσης τμημάτων ΤΕΙ, σημειώνοντας επίσης ότι «είναι πιθανόν να δημιουργήσει ζητήματα αποκλίσεων από τη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, τα οποία θα αμφισβητήσουν το κύρος των παρεχόμενων τίτλων σπουδών από το νέο Ιδρυμα». Η Σύνοδος κάνει λόγο για «δημιουργία νέων Προγραμμάτων Σπουδών τετραετούς διάρκειας, χωρίς διαδικασία αξιολόγησης από την ΑΔΙΠ και με αυτόματη πιστοποίηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα και τμήματα της χώρας θα πρέπει σύντομα να υποβληθούν στις διαδικασίες πιστοποίησης τίτλων σπουδών». Διατυπώνει τη θέση ότι «τα νέα προτεινόμενα τμήματα θα πρέπει να απονέμουν πτυχίο πανεπιστημίου μόνο στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τα νέα Πανεπιστημιακά Προγράμματα Σπουδών». Σχετικά με το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται και η δημιουργία του νέου ιδρύματος, η Σύνοδος «θεωρεί ότι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση μετατροπής Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά, προϋποθέτουν την πρότερη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ακαδημαϊκών κριτηρίων».

Οι θέσεις που εκφράζει η Σύνοδος Πρυτάνεων δεν είναι ξεκομμένες από τη λογική του επιχειρηματικού - ανταγωνιστικού πανεπιστημίου, που κυνηγά την «αριστεία» και την οποία καλούνται να υπηρετήσουν και οι διοικήσεις του, ενώ είναι αξιοσημείωτη η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο μεγάλο ζήτημα, που δεν είναι άλλο από το να σπουδάζουν οι φοιτητές χωρίς εμπόδια, να βγαίνουν επιστήμονες με ολοκληρωμένη γνώση γύρω από το αντικείμενό τους, να έχουν πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα.

Σε αντίστοιχο πνεύμα με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «στηρίζεται σε σκέψεις και προτάσεις αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, όραμα και διάλογο και κυρίως χωρίς ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια». Οπως αναφέρει, «η "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ είναι ένα σοβαρό θέμα που αφορά την Ανώτατη Εκπαίδευση. Φοβόμαστε ότι εξελίσσεται μια ψηφοθηρική προσπάθεια της κυβέρνησης χωρίς βάθος και όραμα, χωρίς διάλογο, με αποσπασματικές διαδικασίες που δεν εντάσσονται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και με αμφιλεγόμενα, μη ακαδημαϊκά κριτήρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ