Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ
Το κέρδος... θα 'ναι του ελληνικού βιβλίου;

Το σύνολο των εκδηλώσεων της Ελλάδας -τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης- και τη μακέτα του εθνικού περιπτέρου παρουσίασαν χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, Γ. Δαρδανός, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χ. Λάζος και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Φρανκφούρτη 2001», Γ. Ρωμαίος.

Η ελληνική συμμετοχή περιλαμβάνει 87 εκδότες, ενώ πολλοί εκδότες θα συμμετάσχουν, εμμέσως, μέσω του ΕΚΕΒΙ. Δικό της περίπτερο (το μεγαλύτερο μέχρι τώρα) θα έχει η ΠΟΕΒ. Το εθνικό περίπτερο (2.500 τ.μ) κατασκευάζεται ολοταχώς για τα εγκαίνια (9/10), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, και του καγκελάριου Γκ. Σρέντερ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις κ.ά. και φιλοδοξεί να αποτελέσει το επιστέγασμα των εκδηλώσεων προβολής της ελληνικής λογοτεχνίας, τις οποίες πραγματοποιεί το ΕΚΕΒΙ στο εξωτερικό (όλο το 2001 και μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη).

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται παρουσίαση της έκδοσης του ΕΚΕΒΙ «Τα εκδοτικά κέντρα των Ελλήνων από την Αναγέννηση έως τον Διαφωτισμό», ψηφιακού δίσκου με τα έργα Ελλήνων συγγραφέων από τον Ομηρο μέχρι σήμερα, έκθεση αντιγράφων από το Επιγραφικό Μουσείο, ψηφιακή παρουσίαση της έκθεσης «Ωρες Βυζαντίου».

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσουν φωτογραφικές εκθέσεις για το ελληνικό τοπίο και έκθεση του φωτογράφου Κ. Μάνου, έκθεση ελληνικού σκίτσου και ένα αφιέρωμα στον Αρκά. Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την έκθεση «Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα» και το ΕΛΙΑ ψηφιακή έκθεση για τα ελληνικά θέατρα. Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS θα παρουσιάσει τις δραστηριότητές του. Δε θα λείπει και περίπτερο του «Αθήνα 2004».

Το Μουσείο της Ελιάς θα παρουσιάσει εικόνες του πολιτισμού της Ελιάς με πυρήνα τον παραδοσιακό οικισμό Καψαλιανά. Το ΕΛΙΑ την ιστορική «Αρτος και θεάματα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα». Οι εκδηλώσεις του εθνικού περιπτέρου θα ολοκληρωθούν με έκθεση έργων Ελλήνων εικαστικών με θέμα το βιβλίο, το λόγο, τη γραφή και με μουσική εκδήλωση, η οποία θα αναδείχνει την Ελλάδα ως μουσικό κόμβο μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Καθημερινά, το ελληνικό καφενείο θα προσφέρει εθνικά εδέσματα.

Παράλληλα, στην πόλη της Φρανκφούρτης θα γίνουν: Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Ρηνανίας Παλατινάτου με μαέστρο τον Νίκο Αθηναίο και σολίστ την Αγνή Μπάλτσα. Εκθέσεις: ΥΠΠΟ «Βυζαντινή Τέχνη». Σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών. Μεταβυζαντινών εικόνων (συλλογή Βελιμέζη). «Η ελληνική παρουσία στη Φρανκφούρτη στον 20ό αιώνα». «Οι Εβραίοι της Ελλάδας». Ελληνικών γραμματοσήμων. Κινηματογραφικών γιγαντοαφισών. Εκθεση πολυμέσων για τον Σεφέρη. Συναυλία βυζαντινής μουσικής. Παράσταση του ευριπίδειου «Ηρακλή μαινόμενου» (θίασος «Αττις», σκηνοθεσία Θ. Τερζόπουλου). Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου (60 ταινίες από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα).

Τέλος, συναυλίες της Σαβίνας Γιαννάτου με σεφεραδίτικα τραγούδια, του Γιώργου Νταλάρα με μελοποιημένο Καβάφη, της Alexandra Gravas με μελοποιημένη ελληνική ποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ