Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

Συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, «θα συζητήσει αρχικά τα θέματα επικαιρότητας, ώστε οι υπουργοί να εξετάσουν τα πιο επείγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής».

Σε άλλα, πιο εξειδικευμένα θέματα της ατζέντας, θα εστιάσουν στις «μελλοντικές σχέσεις με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού», συγκεκριμένα, «θα συζητήσουν το μέλλον της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού». Η ισχύουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης, γνωστή ως «Συμφωνία του Κοτονού», θα λήξει το 2020.

Ακολούθως το ΣΕΥ θα εξετάσει την κατάσταση στη Λιβύη μετά τη συνάντηση της κοινής ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση με την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ στις 14/12/2017. «Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει τις προετοιμασίες για την 4η συνάντηση της Τετραμερούς στα τέλη Ιανουαρίου. Η Τετραμερής υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη η οποία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιό της συνέρχονται η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ενωση και ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών», αναφέρεται επισήμως από πλευράς ΕΕ.

Τέλος, οι υπουργοί «θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις» στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η Υπατη Εκπρόσωπος θα έχουν ανεπίσημο γεύμα με τον Mahmoud Abbas, Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα συζητήσουν τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία, τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ