Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας

ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με αφορμή τον λεγόμενο νόμο για την ανάκτηση του Ντονμπάς, που πέρασε στις 18 Γενάρη από την ουκρανική Βουλή με 280 στους 450 βουλευτές, ο μεγαλοκαπιταλιστής Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί καμία παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Ο νόμος, με την επωνυμία «Για τις ιδιαιτερότητες στην κρατική πολιτική ώστε να εξασφαλιστεί η κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», ουσιαστικά δίνει υπερεξουσίες στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, χωρίς έγκριση της Βουλής να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τη στρατιωτική ισχύ, για να επανακτήσει τα εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται όπως λέει υπό ρωσική κατοχή.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι η χώρα του τηρεί όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της. Ωστόσο, είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα μέτρα που προβλέπονταν στη συμφωνία και είχαν και τη στήριξη του λεγόμενου «Σχήματος της Νορμανδίας», δηλαδή των ηγετών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας, θέτοντας ως ελεγκτή της εφαρμογής της τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ακόμα και ο ΟΑΣΕ, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις που είναι με το μέρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, διαπιστώνει πως το τελευταίο διάστημα σημειώνονται όλο και περισσότερες παραβιάσεις της συμφωνίας. Αυτό διαπίστωσε χτες ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, Αλεξάντερ Χουγκ. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι παρατηρείται και μεταφορά στρατιωτικού υλικού όλο και πιο κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης που χωρίζει την Ουκρανία από τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (που επί της ουσίας χρησιμοποιούν τον όρο παραπλανητικά, καθώς πρόκειται για καθεστώτα όπου κυριαρχούν οι αστικές δυνάμεις που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη Ρωσία, αξιοποιώντας τον ρωσόφωνο πληθυσμό της περιοχής).

Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης προς την Ουκρανία, να τις επιστρέψει στρατιωτικό υλικό (πλοία και αεροσκάφη) που παρέμεινε στην Κριμαία, μετά την ενσωμάτωσή της στη Ρωσία. Πρόκειται κυρίως, όπως λένε τα ρωσικά ΜΜΕ, για απαρχαιωμένα μέσα και για αυτό και η Ουκρανία δεν έχει απαντήσει αν τα θέλει. Επίσης προσχηματικά η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε ακόμα καμία επίσημη γραπτή πρόταση, αλλά ανταπαντώντας ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι αυτό δεν χρειάζεται καν, αφού η πρόταση έγινε από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ