Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση Μακρόν με εκπροσώπους 140 πολυεθνικών

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Στάση στο Παρίσι» - πριν μεταβούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός - έκαναν προχτές οι επικεφαλής 140 πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων, μετά από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Με βασικό «κράχτη» τις εκτεταμένες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις κορυφαίων ομίλων. Χαρακτηριστικά, το επιχειρηματικό συνέδριο στο παλάτι των Βερσαλιών - παρουσία 15 μελών της κυβέρνησης - είχε τον τίτλο «Choose France!» (Διάλεξε τη Γαλλία) και ανάμεσα σε άλλους παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των ομίλων: «Goldman Sachs», «Novartis», «JP Morgan», «Coca-Cola», «Danone», «Google», «Τoyota», «Rolls Royce», «Siemens», ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου «Alibaba».

Ορισμένες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν επενδύσεις στη Γαλλία που οι περισσότερες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η «Facebook» αποκάλυψε ότι θα επενδύσει επιπλέον 10 εκατ. ευρώ στο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης της στο Παρίσι, ενώ η «Google» θα ανοίξει θεωρητικό ερευνητικό κέντρο στη γαλλική πρωτεύουσα, συμπληρώνοντας τα κέντρα που ήδη διαθέτει σε ΗΠΑ και Ελβετία. Επίσης, ο Μακρόν επισκέφτηκε την ίδια μέρα το νέο εργοστάσιο της «Toyota» στη Βόρεια Γαλλία, επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ.

«Εχουν ανακοινωθεί επιχειρηματικά σχέδια αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπ. Γκριβό. «Σχέδια που δεν θα είχαν προκύψει χωρίς τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν υπέρ των επιχειρήσεων», πρόσθεσε. Πάντως, ορισμένα στελέχη επιχειρήσεων έδειξαν «συγκρατημένο ενθουσιασμό», σημειώνοντας τις «μεγαλύτερες προκλήσεις της περικοπής του τεράστιου χρέους και των δημόσιων δαπανών της Γαλλίας, όπως και οι περαιτέρω φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις» (σε 25% έως το 2022, από 33% σήμερα).

Επίσης, στόχος της γαλλικής κυβέρνησης και με αφορμή το προχτεσινό επιχειρηματικό συνέδριο, ήταν να πείσει τις πολυεθνικές μετά το Brexit να μετακινηθούν στη Γαλλία.

  • Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να αποτρέψει αντιδράσεις, είπε χτες πως «το κράτος θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τη στήριξη κάθε εργαζόμενου», που θα απολυθεί από την «Carrefour». Ο όμιλος σκοπεύει να καταργήσει 2.400 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, από τις 10.500 συνολικά, μέσω προγράμματος «εθελούσιας» αποχώρησης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ