Τετάρτη 24 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Απαιτεί άμεσα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη

Κατέληξε ο εργαζόμενος που είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 11/1 - Ανακλήθηκε από την κυβέρνηση η απαγόρευση εργασιών στο πλοίο με τον αμίαντο

Αμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Εργασίας η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου.

Αφορμή στάθηκαν το περιστατικό με τον εντοπισμό αμιάντου σε πλοίο όπου γίνονται εργασίες καθώς και το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα 58χρονο εργαζόμενο που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στις 11/1 από πτώση, κατά τη διάρκεια εργασιών στο ναυπηγείο «Ατλας», και κατέληξε την περασμένη Κυριακή στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Οι Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου στη Ζώνη για την τήρηση των μέτρων προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, υπολειτουργούν. Την υπολειτουργία αυτή προωθεί συνειδητά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κατ' εντολή της εργοδοσίας, και παρά την απαίτηση του Συνδικάτου Μετάλλου για τη λειτουργία των Επιτροπών όλες τις μέρες και ώρες λειτουργίας της Ζώνης, το υπουργείο Εργασίας σκόπιμα βάζει εμπόδια στη λειτουργία τους.

Μάλιστα, η κοροϊδία της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο, όταν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας κατήγγειλε ότι στο πλοίο MOBY LOVE υπάρχουν ενδείξεις για αμίαντο, υλικό απαγορευμένο και άκρως επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία όσων έρχονται σε επαφή μαζί του. Μετά την καταγγελία του Συνδικάτου, που επιβεβαιώθηκε από τα δείγματα τα οποία εστάλησαν για ανάλυση στον "Δημόκριτο", την Παρασκευή 19/1/2018 το πρωί η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του υπουργείου Εργασίας έδωσε εντολή να διακοπούν οι εργασίες σε όλο το πλοίο μέχρι να ελεγχθεί εξονυχιστικά και να απομακρυνθεί από εξειδικευμένο πιστοποιημένο συνεργείο όλος ο αμίαντος. Μάλιστα, την ίδια μέρα αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι οι εργασίες δεν θα συνεχιστούν εάν το πλοίο δεν καθαριστεί και ελεγχθεί πλήρως. Ωστόσο το Σάββατο 20/1/2018, πρωί πρωί, κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας, με πολιτική εντολή, μετέβη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες, χωρίς καμία παραπέρα ενέργεια.

Για άλλη μία φορά η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη και τα συμφέροντα εργολάβων και εφοπλιστών, δεν διστάζουν να βάλουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων εργατών που, μπροστά στα εκατομμύρια, τους θεωρούν αναλώσιμους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα υπουργός:

  • Γιατί η κυβέρνηση παρακάμπτει τη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επισκευαστικές εργασίες με αμίαντο προβλέπεται να τις αναλαμβάνει ειδικευμένο συνεργείο με κατάλληλες στολές, ενώ τα υπολείμματα πρέπει να απομακρύνονται και να θάβονται με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας; Γιατί ταυτόχρονα παρακάμπτει την αρμόδια από τον νόμο Επιτροπή που είχε δώσει τη διακοπή εργασιών;
  • Τι άμεσα μέτρα θα λάβει για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων καθώς και για την ανεμπόδιστη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στη Ναυπηγική Ζώνη;».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ