Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κίνδυνος για πλημμύρες σε περιοχές του Ηρακλείου

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιθανότητες να προκύψουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε βάρος των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον Γιόφυρο ποταμό, αλλά και τα ρέματα των δυτικών συνοικιών του δήμου Ηρακλείου, έκρουσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής του χτες στη Βουλή, όπου απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Μεταφέροντας την εικόνα που παρουσιάζουν ο Γιόφυρος ποταμός και τα ρέματα, ο Μ. Συντυχάκης σημείωσε ότι η ροή του νερού εμποδίζεται από μπάζα και άλλα δομικά υλικά, σκουπίδια, δάση από καλάμια, τα οποία εκτός των άλλων αποτελούν και εστίες μόλυνσης με τα τρωκτικά, τη βρώμα και δυσωδία να κυριαρχούν. Και αυτά βρίσκονται δίπλα σε σπίτια, κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους. Σημείωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα δραματικά γεγονότα στη Μάνδρα, αλλά και το ότι ο Γιόφυρος έχει ιστορικό «επαναλαμβανόμενων καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων με ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δεν αποζημιώθηκαν και ποτέ, ενώ ως εκ θαύματος δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Ηρακλείου, των ευάλωτων περιοχών, με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση των ποταμών, καθαρισμό ρεμάτων».

Ζήτησε από τον υπουργό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, τη γενναία χρηματοδότησή τους, αλλά και για ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό συνολικά για το πολεοδομικό συγκρότημα του Ηρακλείου Κρήτης.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός επικαλέστηκε και αυτήν τη φορά τις «αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές» που «θέτουν συγκεκριμένα όρια», αλλά και την ασάφεια των αρμοδιοτήτων υπουργείου, περιφερειών, δήμων, σημειώνοντας ότι «κυοφορείται» θεσμική ρύθμιση «που πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να συζητήσουμε στη Βουλή για το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται για την Αυτοδιοίκηση». Μίλησε, ακόμα, για διάφορα κονδύλια που έχουν δοθεί στην Περιφέρεια και την Τοπική Διοίκηση, όμως στο διά ταύτα δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

«Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε με ανθρώπινες ζωές, ούτε μπορούμε να δικαιολογήσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα με τις λεγόμενες περιοριστικές πολιτικές αυτής της περιόδου που διανύουμε», τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, απαιτώντας η κυβέρνηση, η οποία είναι αποτελεσματική και άμεση όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, να αφήσει τα ήξεις - αφήξεις, πόσο μάλλον που ήδη «μετράει» νεκρούς στη Μάνδρα και να πάρει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ