Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται η ανησυχία για το νερό της Θεσσαλονίκης

Συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το θέμα

Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος, από το βήμα της Βουλής, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη ρύπανση από υδρογονάνθρακες που εντοπίστηκε στο νερό του Αλιάκμονα, από το οποίο υδροδοτείται η πόλη, αλλά και για τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης, τόσο για την απόδοση ευθυνών όσο και για να διασφαλιστεί η απολύτως ασφαλής λειτουργία του δικτύου ύδρευσης.

Τη ρύπανση έχουν επισημοποιήσει από τις 10 Γενάρη η ίδια η κοινοπραξία εργολάβων που λειτουργεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης - ΕΕΝΘ (διυλιστήριο) και η ΕΥΑΘ ΑΕ. Αλλωστε, η ρύπανση ήταν εμφανής, αφού στην επιφάνεια του νερού της δεξαμενής Δ2, δηλαδή στην είσοδο του διυλιστηρίου, έπλεαν εξαπλωνόμενες κηλίδες από πετρελαιοειδή, γράσα, λάδια κ.ά. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, τοποθετήθηκαν ακόμα και πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας που φέρνει το νερό του Αλιάκμονα στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού, για τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε μεν ότι «η ρύπανση έχει αντιμετωπιστεί κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του νερού. Υπήρχε, το επιβεβαιώνω, και αντιμετωπίστηκε», «βελτιστοποιήσαμε τη λειτουργία της εγκατάστασης και δεν βγήκε - ας το πούμε έτσι - δεν εξήλθε από τη μονάδα επεξεργασίας ρυπασμένο νερό ή νερό που περιείχε ρύπους για την πόλη της Θεσσαλονίκης», ωστόσο δεν ανέφερε ούτε λέξη σχετικά με την πηγή της ρύπανσης ή αν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να την εντοπίσει.

«Αν δεν βρεθεί η πηγή της ρύπανσης - και αν δεν βρεθεί τότε πώς θα αντιμετωπιστεί - καταλαβαίνετε ότι μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ανάλογη ρύπανση και μεγαλύτερη δεν θα επαναληφθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει βέβαια για το νερό της Θεσσαλονίκης», επέμεινε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ρώτησε «ποιο είναι το όριο ρύπανσης στο οποίο μπορεί να ανταποκριθεί το διυλιστήριο» και «σε περίπτωση που χρειαστεί να σταματήσει η παροχή από τον Αλιάκμονα, τι δυνατότητες για εναλλακτικές πηγές υδροδότησης και παραπέρα πόση ασφάλεια μπορεί να παρέχει μια ανοιχτή και εκτεθειμένη διώρυγα που μεταφέρει το νερό στην πόλη;». Ομως, ουσιαστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν.

Και συνέχισε λέγοντας ότι όσο το νερό «θα μπαίνει στη λογική της αγοράς και τους κέρδους, τόσο θα δυσκολεύει η εξασφάλιση της ποιότητάς του και της ποσότητάς του, τόσο θα υπάρχουν προβλήματα με το δίκτυο και τη συντήρησή του, τόσο το κόστος θα μετακυλίεται στο λαό». Οπως τόνισε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΑΘ, όταν υπάρχουν εργολάβοι, ενώ «η ολοκλήρωση της πλήρους ιδιωτικοποίησης από τον ΣΥΡΙΖΑ του νερού της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

«Νερό πραγματικά κοινωνικό αγαθό - επισήμανε - εξασφαλίζει μονάχα η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης του νερού, που θα σχεδιάζει, υλοποιεί, ελέγχει τη διαχείρισή του, με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Ομως, εδώ προϋποτίθεται ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος ανάπτυξης και ο λαός βεβαίως να έχει πραγματικά την εξουσία στα χέρια του και όχι τύποις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ