Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚ
Θολώνει τα νερά... το υπουργείο Παιδείας

Το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων που παρέχουν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που έσπευσε να ενσωματώσει την οδηγία 89/48 επανέρχονται με αφορμή νέα δήλωση κοινοτικού επιτρόπου που κάνει λόγο για παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πρόκειται για το ζήτημα της ενσωμάτωσης στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 89/48, με την οποία ισοτιμούνται επαγγελματικά κάθε λογής πτυχία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και παραρτημάτων τους. Ο κοινοτικός επίτροπος Φρ. Μπόλκεσταϊν αναφερόμενος στους τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν με σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης, σημειώνει ότι «τα δικαιώματα που απονέμονται στην Ελλάδα από ένα άλλο κράτος - μέλος και οι συμφωνίες δικαιόχρησης δεν αναφέρονται σε εκπαίδευση που παρέχεται από ή μέσω της Ελλάδας, αλλά εκπαίδευση που παρέχεται από ή μέσω ενός άλλου κράτους - μέλους, αφού το ελληνικό ίδρυμα το οποίο παρέχει την εκπαίδευση είναι απλώς και μόνο ένας μεσίτης χωρίς αυτονομία», σημειώνει με μία καθαρά επιχειρηματική προσέγγιση της εκπαίδευσης που παρέχεται από αυτές τις σχολές. Ο κοινοτικός επίτροπος υποστηρίζει ότι το ΠΔ, με το οποίο έσπευσε η ελληνική κυβέρνηση να ενσωματώσει την οδηγία 89/48 «απέτυχε» να συμμορφωθεί σε ορισμένους τομείς.

Το υπουργείο Παιδείας, χτες το βράδυ, σε ανακοίνωσή του επιχειρεί να απαντήσει, αφήνοντας στην άκρη το σκέλος που αφορά τις δικές του ευθύνες. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει ότι η αναγνώριση τίτλων σπουδών γίνεται βάσει του Συντάγματος και της απορρέουσας από αυτό νομοθεσίας και δεν αναγνωρίζεται ως ακαδημαϊκός, τίτλος σπουδών που παρέχεται από Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Αναφερόμενο δε στην προειδοποιητική επιστολή που έχει αποστείλει στην Ελλάδα για παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αναγνώριση των διπλωμάτων που παρέχονται από ΚΕΣ που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι απάντησε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι «τα θέματα ακαδημαϊκής ισοτίμησης εκπαιδευτικών τίτλων παραμένουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών - μελών», ενώ στην Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναγνωριστεί τίτλος σπουδών που παρέχεται από Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, αφού πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις, χωρίς καμία εποπτεία ή έλεγχο νομιμότητας από το κράτος, οι οποίες και δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδρύματα ανώτατης ή ανωτέρας εκπαίδευσης της χώρας μας.

Το υπουργείο Παιδείας δηλαδή για μια ακόμα φορά επιχειρεί να θολώσει τα νερά για την οδηγία 89/48, η οποία αφορά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα πτυχία των οποίων αναγνωρίζονται μετά την ενσωμάτωση της οδηγίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ