Τρίτη 27 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Με κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και συσκέψεις θέτουν στο επίκεντρο τις ΣΣΕ

Κλαδικές απεργίες το Μάρτη σε Οικοδόμους και Τρόφιμα - Ποτά

Πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις, συσκέψεις και συνελεύσεις, με επίκεντρο τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας, αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Πανοικοδομική πανελλαδική απεργία στις 14 Μάρτη

Πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για τις 14 Μάρτη η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος, διεκδικώντας: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς. Μέτρα προστασίας των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, τα συνδικάτα του κλάδου παίρνουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις.

Στην Αθήνα, όπου η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 4/3, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Αντίστοιχα, σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Τετάρτη 7/3 το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας.

Την Κυριακή 25/2 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, η οποία αποφάσισε συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία στις 14/3 και την οργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης στην πλατεία Γαργαλιάνου (Εργατικού Κέντρου Λάρισας). Στη συνέλευση εκλέχθηκε επίσης Εφορευτική Επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου (12 - 16 Μάρτη). Επίσης, εγκρίθηκαν ο διοικητικός απολογισμός, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός και συζητήθηκε το πλαίσιο με το οποίο οργανώνεται ο αγώνας του κλάδου.

Στην κατεύθυνση προετοιμασίας της απεργίας, συνεχίζονται επίσης οι περιφερειακές συσκέψεις της Ομοσπονδίας σε Ηράκλειο Κρήτης (28/2) και Γιάννενα (4/3), ενώ τα σωματεία με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων σχεδιάζουν πρόγραμμα εξορμήσεων και συσκέψεων σε εργοτάξια, γιαπιά, δήμους και γειτονιές.

Κλαδική απεργία και σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Την προκήρυξη απεργίας στον κλάδο στις 29 Μάρτη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, θέτοντας στην προμετωπίδα της κινητοποίησης το αίτημα για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις.

Κλιμάκιο της διοίκησης της Ομοσπονδίας πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις του κλάδου σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε χτες η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στην «ΕΒΓΑ». Παράλληλα, το σωματείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης και σχεδιάζει πρωτοβουλίες διεκδικώντας την υπογραφή της. Επίσης, παλεύει για μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν ακόμα την Κυριακή 4/3 το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, (10.30 π.μ., στο ΕΚΑ - 2ος όροφος) και το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας.

Σχέδιο δράσης από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Το σχέδιο δράσης του για το επόμενο διάστημα αποφάσισε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε την Κυριακή.

Το σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία εμπλουτισμού του σχεδίου κλαδικής ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί. Οπως αποφάσισε στη Συνέλευση, ο Μάρτης θα είναι αφιερωμένος στο πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, ιδιαίτερα στους νέους σε ηλικία, με αιχμή την ενημέρωση για τις Συλλογικές Συμβάσεις και το κάλεσμα να πάρουν μέρος στον αγώνα για τη διεκδίκησή τους. Στην προσπάθεια αυτή, ο Σύλλογος αξιοποιεί το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ, το οποίο μοιράστηκε σε όσους συμμετείχαν στη συνέλευση.

Επιπλέον, ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις μαζί με τους εργαζόμενους στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα, με βασικά αιτήματα την τήρηση του ωραρίου, τη χορήγηση των ρεπό και τη δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά. Παράλληλα, συνεχίζει τη δράση του αναδεικνύοντας τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία, καθώς και για να επιστρέψει στη δουλειά μέλος της διοίκησης του σωματείου που απολύθηκε πρόσφατα από ένα από αυτά. Ο Σύλλογος έχει αποφασίσει ακόμα να οργανώσει εκδήλωση για την εργαζόμενη μητέρα, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καθώς στον κλάδο εργάζεται μεγάλο ποσοστό γυναικών. Τέλος, θα σχεδιάσει πρωτοβουλίες μαζί με φορείς των αυτοαπασχολούμενων, όπως την ΟΒΣΑ, και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Μέσα από την εισήγηση αλλά και τις τοποθετήσεις των εργαζομένων, αποτυπώθηκαν οι επιδιώξεις των εργοδοτών όσον αφορά τις Συμβάσεις, όπως καταγράφονται στις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από επιχειρήσεις, κατοχυρώνοντας την εργασιακή ζούγκλα που ήδη επικρατεί στον κλάδο: Την «ευελιξία», το διευθυντικό δικαίωμα, τους εσωτερικούς κανονισμούς, την «αξιολόγηση» με βάση τις «αξίες της εταιρείας». Απέναντι σε αυτές τις «συμβάσεις», το σωματείο ξεκαθαρίζει πως χρειάζεται οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους για Συλλογικές Συμβάσεις, με αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά για όλους, πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας.

Ο αγώνας αυτός, όπως τόνισε η πρόεδρος του σωματείου, Ντίνα Γκογκάκη, «απαντά στο διαχωρισμό μεταξύ μας που έντεχνα καλλιεργεί η εργοδοσία, ενοποιεί την πάλη μας, απαντά στο επιχείρημα που λέει ότι "σου δίνω κάτι παραπάνω από την ΕΓΣΣΕ" και εκεί μέσα χωράνε τα πάντα, οι επιπλέον ώρες εργασίας χωρίς πληρωμή, τα επιδόματα»...

Χρηματοπιστωτικό: Πρωτοβουλίες από το κλαδικό και επιχειρησιακά σωματεία

Τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής.

Σε κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του κλαδικού Σωματείου και των επιχειρησιακών σε «First Data» και «Mellon» αποφασίστηκαν οι εξής πρωτοβουλίες: Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 7/3, στις 4 μ.μ., ενάντια στις εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο των τραπεζών (απόσχιση κλάδου, εθελούσιες κ.λπ.). Παρέμβαση στον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών Ενημέρωσης - Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ) την Τρίτη 27/3, με αιχμή τη διεκδίκηση ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους των «εισπρακτικών» εταιρειών. Το Σωματείο καλεί επίσης σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 13/3, στις 6 μ.μ. (αίθουσα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Γενικές Συνελεύσεις θα οργανώσουν και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «First Data» και «Mellon», με σκοπό να συζητήσουν το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ, ενώ το σωματείο της «First Data» ετοιμάζει παράλληλα σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης προκειμένου να το καταθέσει στην εργοδοσία μέσα στο Μάρτη.

«Σήμερα που οι εργαζόμενοι του ίδιου κλάδου, της ίδιας τράπεζας ή της ίδιας εταιρείας είναι διασπασμένοι σε "χίλια κομμάτια" όσον αφορά τη σχέση εργασίας τους, τους όρους αμοιβής τους και τους υπόλοιπους όρους εργασίας, σήμερα είναι πιο αναγκαίο να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, οργανωμένα και συλλογικά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει το κλαδικό Σωματείο.

Συσκέψεις και συνελεύσεις

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει αποφασίσει στις 2 και 3 Μάρτη να πραγματοποιήσει διήμερο εξορμήσεων και συσκέψεων σε επισιτιστικά καταστήματα και ξενοδοχεία για τις ΣΣΕ. Επιπλέον, η Σωματειακή Επιτροπή στις επιχειρήσεις «Goody's» και «Everest» καλεί σε σύσκεψη, αύριο Τετάρτη 28/2, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του κλαδικού Συνδικάτου. Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν τα σωματεία των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort» (Παρασκευή 2/3, 10.30 π.μ.), των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Δευτέρα 5/3, με στάση εργασίας 1 μ.μ. - 4 μ.μ.) και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου (αύριο Τετάρτη 28/2).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής ολοκληρώνει προσχέδιο κλαδικής Σύμβασης, με βάση το οποίο θα προχωρήσει, το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη, σε συναντήσεις με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Παράλληλα, καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7/3 (αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων).

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή 4/3, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

-- Το Παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Τετάρτη 7/3.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ