Τετάρτη 7 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Μία Ξεχωριστή Μέρα» στο Θέατρο «Αλμα»

Η πολυβραβευμένη ταινία - ορόσημο «Μία Ξεχωριστή Μέρα» του Ετορε Σκόλα ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Ασπας Καλλιάνη στο Θέατρο «Αλμα».

Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Στη δύση του ηλίου θα τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα), πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη, με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς, αλλά και με τη μέχρι τώρα ζωή της.

Το «Μία Ξεχωριστή Μέρα» ξεκίνησε την ιστορία του ως μία κινηματογραφική ταινία του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ετορε Σκόλα. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν.

Το «Μία Ξεχωριστή Μέρα» είναι από γραφής ένα θεατρικής σύλληψης δράμα. Με την οξυδερκή ματιά και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα και μέσα από ένα παγκόσμιο πλαίσιο υψίστης σημασίας για την παγκόσμια ιστορία, «βουτά» στις πιο ενδόμυχες σκέψεις των ανθρώπων, για να αναδείξει το απόλυτα προσωπικό σε πανανθρώπινο. Το ατομικό «παράπονο» σε συλλογική ανάγκη, το απλό χαμόγελο σε ελπίδα. Για να φωτίσει τις μικρές δικτατορίες που ζούμε ή ανεχόμαστε γύρω μας, για να βοηθήσει να δούμε τους ήρωες της καθημερινότητας, για να μας καταστήσει απόλυτα αντιληπτό ότι η ζωή μας μάς ανήκει... και είτε την διαχειριστούμε σαν όνειρο, είτε σαν σκουπίδι, αυτή θα περάσει... όλα είναι στο χέρι μας... από τον Πόλεμο, μέχρι την Αγάπη...

Σκηνογραφική επιμέλεια: Λία Ασβεστά. Φωτισμός: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μελισσινός. Ηχητικός σχεδιασμός: Κωστής Κόντος. Ενδυματολόγος: Ελένη Μπλέτσα.

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα, Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Αλέξανδρος Νταβρής, Λεωνίδας Χρυσομάλλης. Συμπαραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών - Αλέξανδρος Ρήγας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ