Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μια σημαντική πρωτοβουλία στους παιδικούς σταθμούς

Μιλά στον «Ριζοσπάστη» η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ανθή Ζορμπά

Ενα παιδαγωγικό πρόγραμμα με θέμα «Περιβάλλον - Απορρίμματα» πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά φέτος στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Πετρούπολης και με αφορμή αυτό το πρόγραμμα, που ολοκλήρωσε τον πρώτο του άξονα «Νερό... πηγή ζωής», ο δήμος προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα σε μια εκδήλωση στο Πολιτιστικό του Κέντρο, καλώντας τους γονείς που τα παιδιά τους απασχολούνται στα τμήματα των προνηπίων και παρουσιάζοντάς τους όσα έμαθαν τα παιδιά γύρω από το θέμα. Υπήρχε έκθεση ζωγραφιών και κατασκευών των παιδιών, ενώ έγινε και βιντεοπροβολή, προκειμένου οι γονείς μέσα από φωτογραφικό υλικό να καμαρώσουν όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν τα παιδιά τους.

Στην εκδήλωση μίλησε η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, Ανθή Ζορμπά, που αναφέρθηκε τόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και γενικότερα τις δράσεις του δήμου για τους παιδικούς σταθμούς, όσο και στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Προσχολική Αγωγή, μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της δημοτικής αρχής για το θέμα.

Με αφορμή αυτήν την αξιόλογη πρωτοβουλία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Ανθή Ζορμπά:

-- Τι στόχο είχε η εκδήλωση παρουσίασης του περιβαλλοντικού προγράμματος των δημοτικών παιδικών σταθμών;


-- Είναι πρώτη φορά που πραγματοποιείται μία τέτοια πρωτοβουλία και από αυτήν τη σκοπιά και εμείς ως δημοτική αρχή και το Τμήμα των Παιδικών μας Σταθμών είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί εκτός της ευκαιρίας που δίνεται σε εμάς τους γονείς να καμαρώσουμε τις κατασκευές και τις δράσεις που πραγματοποίησαν τα παιδιά μας στο διάστημα που πέρασε, είναι και μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να συζητήσουμε προβληματισμούς, ανησυχίες, σκέψεις και προτάσεις που μπορεί να υπάρχουν, μιας και η συγκεκριμένη δομή του δήμου είναι ίσως η πιο ευαίσθητη, αφού αφορά τις παροχές μας προς ό,τι πολυτιμότερο έχουμε ως γονείς.

Η Προσχολική Αγωγή είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού

Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιήθηκε εν μέσω εξελίξεων γύρω από το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που ήδη από πέρσι γίνεται προσπάθεια η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να υλοποιήσουν. Είναι γεγονός ότι το αίτημα της υποχρεωτικότητας της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, με ευθύνη του κράτους, είναι πράγματι χρόνιο και επιστημονικά θεμελιωμένο. Στα παιδιά από την ηλικία των 4 χρόνων πρέπει να παρέχεται Προσχολική Αγωγή και αυτό είναι κάτι που και εμείς ως δημοτική αρχή χρόνια τώρα υποστηρίζουμε και παλεύουμε.

Από την εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης ενότητας του περιβαλλοντικού προγράμματος των παιδικών σταθμών του δήμου
Από την εκδήλωση παρουσίασης της πρώτης ενότητας του περιβαλλοντικού προγράμματος των παιδικών σταθμών του δήμου
Αυτό που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο, πέρα από τη συγκεκριμένη εξαγγελία, δεν ανακοίνωσαν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τόσο των νηπιαγωγείων, για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο τους ρόλο, όσο και των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εξαγγελίας δεν συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, από τη διεύρυνση των δομών, από δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, από τη διεύρυνση στις υποστηρικτικές δομές σίτισης και ύπνου. Και βέβαια δεν συνοδεύεται από μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό - παιδαγωγικό και βοηθητικό.

Η Προσχολική Αγωγή, πέρα από εμάς ως γονείς, πέρα από κάθε άλλον, αφορά πρώτα απ' όλα το ίδιο το παιδί. Είναι βασική ανάγκη και δικαίωμα κάθε παιδιού, προκειμένου να κοινωνικοποιηθεί, να αναπτυχθεί ολόπλευρα. Γι' αυτό και υποστηρίζουμε ότι ως τέτοιο δικαίωμα χρειάζεται να προσφέρεται, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, σε σύγχρονες και ασφαλείς δομές, με ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πρόγραμμα και για όλα τα παιδιά.

Για τις προσπάθειες του δήμου Πετρούπολης

-- Σε ποια βήματα έχει προχωρήσει η δημοτική αρχή της Πετρούπολης αναφορικά με τους παιδικούς σταθμούς;

-- Εχοντας τα παραπάνω που αναφέραμε ως γνώμονα, ως δημοτική αρχή προσπαθούμε σε καθετί που κάνουμε να ιεραρχούμε την προσχολική ηλικία και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, εξάλλου, το 2011 υλοποιήσαμε την πολιτική μας απόφαση να καταργήσουμε τα τροφεία στους παιδικούς μας σταθμούς, για όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στους παιδικούς μας σταθμούς κάνουμε μία προσπάθεια να παρέχεται ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Είναι αλήθεια, όμως, ότι οι παιδικοί μας σταθμοί δεν είναι στο 100% αυτό που θέλουμε. Υπάρχουν παράγοντες σοβαροί, οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη στις παροχές μας. Η τεράστια περικοπή που έχουν υποστεί οι δήμοι τα τελευταία χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε όσα θα θέλαμε, σε σχέση κυρίως με τις κτιριακές υποδομές. Από το 2011, επίσης, οι προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν απαγορευτεί, με αποτέλεσμα το προσωπικό μας (παιδαγωγικό και βοηθητικό) να είναι κατακερματισμένο. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του προσωπικού μας είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πράγμα απαράδεκτο και αναχρονιστικό, ιδιαίτερα για εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με παιδιά τέτοιας ηλικίας, αφού πέραν των άλλων είναι και αντιπαιδαγωγικό για τα ίδια τα παιδιά.

Στο κτιριακό κομμάτι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να μεταστεγαστούν και να διευρυνθούν οι δομές μας. Το κομμάτι των σύγχρονων κτιρίων αφορά πρώτα και κύρια την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων, αφορά όμως και το σε τι συνθήκες παρέχεται η παιδαγωγική διαδικασία στα παιδιά μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του δεύτερου ιδιόκτητου παιδικού σταθμού του δήμου μας, στη συμβολή των οδών Κερασόβου και Θράκης. Μάλιστα, μιας και αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα στην έλλειψη δομών για τα βρέφη, σύντομα προκηρύσσεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατασκευή του τρίτου ιδιόκτητου βρεφονηπιακού σταθμού στις οδούς Σαλαμίνος και Περικλέους, όπως επίσης κάνουμε προσπάθειες για ανεύρεση χώρων που θα στεγάσουν επιπλέον βρεφικά τμήματα.

Αναβαθμίζουμε το περιεχόμενο των όσων μαθαίνουν τα παιδιά μας

Η αρωγή και η συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, των γονιών, στις προσπάθειες και στον αγώνα αυτόν, είναι πολύ σημαντικές. Ολους μας, και ιδιαίτερα εμάς τους γονείς που τα παιδιά μας αξίζουν να έχουν πρόσβαση σε δομές που θα τους παρέχεται πραγματική και σύγχρονη Προσχολική Αγωγή, πρέπει να μας απασχολήσει ότι χρειάζεται από το κράτος να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

-- Για τους παιδικούς σταθμούς, όμως, δεν υπάρχει κανένα κεντρικά σχεδιασμένο από το κράτος παιδαγωγικό περιεχόμενο και ο κάθε δήμος πράττει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Εσείς πώς αντιμετωπίζετε αυτό το θέμα στο δήμο Πετρούπολης;

-- Εχοντας στο επίκεντρο ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν μπορούν να αποτελούν χώρο φύλαξης, κύρια τουλάχιστον, προτάξαμε φέτος την ανάγκη να αναβαθμίσουμε περαιτέρω το περιεχόμενο των όσων μαθαίνουν τα παιδιά μας στους σταθμούς.

Με την καθοδήγηση, λοιπόν, των παιδαγωγών τους, τα παιδιά πραγματοποιούν ποικιλόμορφες δράσεις, εντός και εκτός των παιδικών τους σταθμών. Εχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών, προσπαθούμε μέσα από αυτές τις δράσεις να οξύνουμε τις ικανότητές τους, που αφορούν στην ανάπτυξη των ανθρώπινων μορφών αντίληψης, νόησης και φαντασίας, τη διαμόρφωση των αμοιβαίων σχέσεων με τους άλλους ανθρώπους και την κοινωνικοποίησή τους.

Θέλουμε, επίσης, να κάνουμε ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει το κράτος με τη μέριμνα για το ενιαίο παιδαγωγικό περιεχόμενο στην Προσχολική Αγωγή. Από τη μεριά μας, όμως, γίνεται μία προσπάθεια να εμπλουτιστούν οι γνωστικές παραστάσεις των παιδιών, αφού αυτές οι ηλικίες διψούν για μάθηση, όχι μόνο μέσω του παιχνιδιού, αλλά και μέσω της βιωματικής διαδικασίας.

Η μάθηση και ευρύτερα η διαπαιδαγώγηση πρέπει να υποτάσσονται σε εκείνη τη δραστηριότητα που τραβάει την ανάπτυξη προς τα εμπρός και για την προσχολική ηλικία κυρίαρχη δραστηριότητα είναι το παιχνίδι στην πιο εξελιγμένη μορφή του, το θεματικό παιχνίδι. Αυτό επιδιώκουμε και έτσι θα συνεχίσουμε. Αυτό όμως για να γίνει πράξη απαιτείται γενναιότατη κρατική χρηματοδότηση, πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλο το προσωπικό.

Στο σημείο αυτό και ολοκληρώνοντας τη συζήτησή μας, θέλω να ευχαριστήσω το Τμήμα των Παιδικών Σταθμών, όλο το προσωπικό - παιδαγωγικό και βοηθητικό - την Επιτροπή παιδαγωγικού έργου, που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημά μας, όχι μόνο ως προς την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και για το γεγονός ότι εμπνέονται τα περισσότερα από αυτά που τα παιδιά μας μαθαίνουν γύρω από το φετινό μας θέμα: «Περιβάλλον και Απορρίμματα».


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ