Σάββατο 10 Μάρτη 2018 - Κυριακή 11 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Εντείνονται οι αντιδράσεις των κατοίκων για το επικίνδυνο έργο

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στους κατοίκους του δήμου Μαραθώνα το καταστροφικό και πανάκριβο έργο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στο Γραμματικό. Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις με τη μαζική συμμετοχή και των μαθητών των σχολείων της περιοχής, με τελευταία την παρέμβαση των κατοίκων και των φορέων του δήμου σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν από λίγες μέρες. Στη συνεδρίαση αυτή οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας, ενώ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε την απόφασή της για συνέχιση του έργου.

Με την απόφαση αυτή, το έργο συνεχίζεται σε μια περιβαλλοντικά ακατάλληλη τοποθεσία, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια, αλλά και από την καταστροφή 105 στρεμμάτων δάσους που η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι θα ξαναφυτευτεί. Μόνο που επιστήμονες εκτιμούν ότι για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής θα χρειαστούν 30 χρόνια.

Ενα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι τα επιφανειακά νερά και ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού δίπλα στο χώρο υπάρχει ρέμα που διασχίζοντας την περιοχή καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή Σέσι. Σήμερα, όταν βρέχει, η θάλασσα στην περιοχή όπου εκβάλλει το ρέμα κοκκινίζει από τα χώματα που παρασέρνει το νερό της βροχής, εξαιτίας και των εκσκαφών στην περιοχή. Οταν, όμως, αρχίσει το ξεφόρτωμα των σκουπιδιών ή των υπολειμμάτων τους, μεγάλο μέρος των στραγγισμάτων μέσω του ρέματος θα καταλήξουν στη θάλασσα μολύνοντάς την και καταστρέφοντας τους οργανισμούς, ψάρια, φύκια κ.λπ., γεγονός που αναγνωρίζεται και από μελέτη του ΙΓΜΕ. Γι' αυτό το θέμα η Περιφέρεια επικαλείται μελέτη του ΙΓΜΕ που εκπονήθηκε κατόπιν παραγγελίας της, στην οποία καταγράφεται πως τα νερά δεν θα μολύνονται. Κάτι που αμφισβητείται από μια σειρά μελετητών καθηγητών Γεωλογίας που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις

«Ο κόσμος δεν έχει ησυχάσει. Είμαστε υπ' ατμόν για κινητοποιήσεις», τόνισε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων δήμου Μαραθώνα. «Οι κινητοποιήσεις των μαθητών έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Εμείς ως γονείς θα είμαστε δίπλα τους», πρόσθεσε ο Γιώργος Ψαρομάτης, εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου.

Η Ελ. Μπέλλου αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετές κινητοποιήσεις, ενώ πρόσφατα έγιναν τρεις παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύλλογοι Γονέων των ΔΚ Μαραθώνα και Ν. Μάκρης έκαναν εκδηλώσεις ενημέρωσης για το πρόβλημα αυτό με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων. Θα γίνει δε σύντομα ημερίδα της Ενωσης Γονέων για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. «Εχουμε πάρει απόφαση να μη λειτουργήσει αυτό το έργο», λέει. Και προσθέτει: «Οι δημοτικές αρχές μέχρι τώρα καθησύχαζαν τον κόσμο της περιοχής, όπως και οι τωρινές διοικήσεις του δήμου Μαραθώνα και της Περιφέρειας Αττικής. Οταν, όμως, η Περιφέρεια αποφάσισε τη συνέχιση και την επέκταση του έργου, άρχισαν οι κάτοικοι της περιοχής να κινητοποιούνται».

Στην ανάγκη των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Μαραθώνα, αλλά και άλλων δήμων, με τα οποία «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να συντονιστούμε», αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ψαρομάτης, μέλος του 15μελούς του Α' Λυκείου Μαραθώνα. Επισήμανε δε πως πολλοί στην αρχή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις επειδή ο ΧΥΤΑ κατασκευάζεται δίπλα από την πόρτα τους και στα χωράφια τους, αλλά στην πορεία κατάλαβαν πως ο λόγος που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο αυτό είναι γιατί δεν έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και «κρύβει από πίσω τα κέρδη εταιρειών».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα τόσο με την προηγούμενη όσο και με την τωρινή δημοτική αρχή, όταν το θέμα έμπαινε για συζήτηση στο ΔΣ, «καταγγέλλαμε τις αποφάσεις εκτόνωσης που έπαιρναν όλες οι παρατάξεις, είτε για δικαστικούς αγώνες είτε για νέες μελέτες, αναδεικνύοντας και τη θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" για τη διαχείριση των απορριμμάτων», λέει ο Νίκος Στεφανίδης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Μαραθώνα. «Προτείναμε ότι μόνο με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ενημέρωση του κόσμου μπορεί να σταματήσει αυτό το καταστροφικό έργο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο της ΕΕ στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ακόμα και τον προηγούμενο Μάη καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δράσεων που απορρίφθηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις. Το τελευταίο διάστημα κάποιοι θυμήθηκαν τους αγώνες ενόψει και των ερχόμενων δημοτικών εκλογών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ