Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μογκερίνι για τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης

Με τη συνάντηση το βράδυ της Τρίτης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία της στη χώρα, επιβεβαιώνοντας την πάγια στάση της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας για τη σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη Ρωσία. Η Μογκερίνι εξέφρασε τη στήριξή της στην αντιδραστική κυβέρνηση του μεγαλοβιομήχανου Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του πρωθυπουργού Βολοντομίρ Γκρόισμαν, με τους οποίους επίσης συναντήθηκε, ρίχνοντας τις ευθύνες στη Ρωσία για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και την αντιπαράθεση στις ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).

Ταυτόχρονα, απαίτησε να υλοποιηθούν οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» (βλέπε νέα αντιλαϊκά μέτρα διευκόλυνσης των επενδύσεων για το κεφάλαιο) ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ.

Η Μογκερίνι υπογράμμισε σε όλες τις συναντήσεις ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την ενσωμάτωση της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου και του Ντονμπάς (των θυλάκων που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές). Πρόκειται για τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επί της ουσίας αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία, όπου συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα που είναι μαζί του.

Η εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε επίσης ότι στις 12 Μάρτη αποφασίστηκε ομόφωνα από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ η νέα παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τουλάχιστον για ένα 6μηνο, μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη 2018. Οι κυρώσεις αφορούν 150 πρόσωπα και 38 εταιρείες, όπως και πλήθος διπλωματικών μέτρων. Ακόμα, απαίτησε από τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Gazprom» να τηρήσει τη συμφωνία για τις παραδόσεις φυσικού αέριου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο ζήτησε η ΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε τροφοδότηση της χώρας του με «αμυντικά» όπλα, προς αντιμετώπιση της «ρωσικής επιθετικότητας». Επίσης ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε βάρος όλων των προσώπων στην Κριμαία που θα συμμετάσχουν στις «παράνομες στην περιοχή αυτή προεδρικές εκλογές της Ρωσίας», οι οποίες πραγματοποιούνται την Κυριακή 18 Μάρτη, και κάλεσε την ΕΕ να πράξει το ίδιο.

Κατά τ' άλλα, και το τελευταίο διήμερο συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις, κυρίως στο Ντονέτσκ, όπου σύμφωνα με τις πολιτοφυλακές σημειώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό ρίψεις πάνω από 150 οβίδων, παραβιάζοντας και την κατάπαυση πυρός που - υποτίθεται - έχει ισχύ από τις 5 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ