Τετάρτη 14 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

Ο Τζ. Μάτις κατά την άφιξή του στην Καμπούλ
Ο Τζ. Μάτις κατά την άφιξή του στην Καμπούλ
Επίσημη επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί από χτες στο Αφγανιστάν ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις. Πρόκειται για την τρίτη από τότε που ανέλαβε το συγκεκριμένο πόστο και δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Οπως αναφέρεται, βασικός στόχος του ταξιδιού αυτού, στη χώρα που γνώρισε την ιμπεριαλιστική επέμβαση από τις ΗΠΑ και άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις το 2001, είναι να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνομιλίες με κάποιες ομάδες «Ταλιμπάν». Αλλωστε, αυτοί οι σκοταδιστές φονιάδες είναι γνωστοί των ΗΠΑ από παλιά, όταν τους ενίσχυαν για να ανατραπεί η πρώτη προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την καθυστέρηση, που επιχείρησε με τη βοήθεια της τότε Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών να οικοδομήσει Λαϊκή Δημοκρατία.

Ο Μάτις, λίγο πριν την άφιξή του στην Καμπούλ, ήταν ξεκάθαρος: «Εχουμε αντιληφθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους των Ταλιμπάν» και ότι αυτές οι ενδείξεις υπάρχουν το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι, που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, πρότεινε στους «Ταλιμπάν» συνομιλίες χωρίς όρους και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρότεινε και την αναγνώρισή τους ως πολιτικό κόμμα.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε στις πρώτες του δηλώσεις ότι «πιθανά δεν θα δεχτούν όλοι οι Ταλιμπάν την πρόταση, αλλά υπάρχουν στοιχεία που επιδιώκουν συνομιλίες με την κυβέρνηση». Αλλες πληροφορίες εμφανίζουν ομάδες «Ταλιμπάν» να δέχονται συζητήσεις απευθείας με τις ΗΠΑ και όχι με την αφγανική κυβέρνηση, που θεωρούν μη «νομιμοποιημένη».

Ο Μάτις, πάντως, μιλάει για μια διαδικασία «πολιτικής συμφιλίωσης» που «μπορεί να είναι η νίκη του Αφγανιστάν». Πρόσθεσε βεβαίως ότι τα αμερικανικά στρατεύματα και η ...ξένη βοήθεια θα παραμείνουν για κάποια χρόνια ωσότου οι αφγανικές αρχές πάρουν τον πλήρη έλεγχο. Σήμερα στη χώρα βρίσκονται τουλάχιστον 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το ζητούμενο δεν είναι η ...βοήθεια στον αφγανικό λαό, όπως δεν ήταν και από την αρχή της επέμβασης, όταν οι «Ταλιμπάν» ήταν «εργαλείο», αλλά ο έλεγχος της περιοχής για τη γεωστρατηγική της σημασία και τον ορυκτό πλούτο που διαθέτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ