Κυριακή 14 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ανοικτές διαγώνιες

Από την αρχή κάθε παρτίδας οι δυνάμεις και των δύο αντιπάλων είναι ίδιες. Κάθε παίκτης πρέπει να αξιοποιήσει στρατηγικά τα κομμάτια, καθώς και τις κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες γραμμές.

Κάθε μονάδα από τις δυνάμεις αυτές έχει και τα δικά της χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει ο σκακιστής να τα γνωρίζει, διαφορετικά πολύ δύσκολα θα αντιληφθεί τους κρυμμένους συνδυασμούς που υπάρχουν σε μία θέση. Μια από τις δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα πιο πονηρές μονάδες δράσης, είναι ο αξιωματικός. Η προϋπόθεση που υπάρχει για να είναι έτοιμος να κτυπήσει σε κάθε στιγμή και να είναι από τα πιο αθόρυβα και επικίνδυνα κομμάτια στη σκακιέρα, είναι οι ανοιχτές διαγώνιες.

Στη θέση του διαγράμματος, ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Α. Αλιέχιν (1927-1935 και 1937-1946), μας δίνει ένα πολύ φαντεζί και πειστικό παράδειγμα, για το πώς πρέπει να ανοίγουν δρόμο και πώς να χρησιμοποιούνται οι αξιωματικοί.

Ο Αλιέχιν με λίγες κινήσεις ακριβείας, κατορθώνει να ανοίξει την κυκλοφορία και με μια τελική θυσία της βασίλισσάς του πετυχαίνει ένα θεαματικό ματ και μάλιστα με τη βοήθεια ενός ίππου και ενός «έξυπνου» αξιωματικού. Στο τετράγωνο «δ4» έχουν πέσει πολλές δυνάμεις. Ο Αλιέχιν έχει σκοπό να ανοίξει τη μεγάλη διαγώνιο «α8-θ1», ενώ ο λευκός ακολουθεί τις αλλαγές, χωρίς πιθανότατα να υποψιάζεται τι τον περιμένει...

1... δ4! 2. γδ4 γδ4 3. Αδ4 Αδ4 4. Πχδ4 Πχδ4! 5. Ιχδ4 Βχθ3!! 6. ηχΒ Ιζ2 ++ (δύο σταυροί σημαίνουν διπλό σαχ) 7. Ρη1 Ιχ1 Ixθ3 ματ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ