Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE
Σε ... θολό τοπίο για την επανέναρξη

Θολό δείχνει να παραμένει το τοπίο όσον αφορά την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Super League, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις της χτεσινής μέρας. Και αυτό γιατί το κείμενο με τις 8 δεσμεύσεις που έθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, το οποίο απέστειλε η Super League για υπογραφή από τις ΠΑΕ, όχι μόνο δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής αλλά αντίθετα προκάλεσε αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή σημειώνεται πως η χτεσινή μέρα είχε οριστεί από τις FIFA - UEFA ως καταληκτική προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς (κυβέρνηση, Super League, ΕΠΟ) να δώσουν ...χειροπιαστές απαντήσεις για την επανέναρξη του πρωταθλήματος και τα γενικότερα ζητήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου για να αποφευχθεί ενδεχόμενη τιμωρία (αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις).

Το κείμενο των 8 δεσμεύσεων

Οι δεσμεύσεις έχουν να κάνουν κυρίως με αλλαγές που γνώμονα έχουν την αυστηροποίηση των ποινών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κυριότερες εκ των 8 δεσμεύσεων στις οποίες καλούνταν να συμφωνήσουν οι ΠΑΕ προβλέπουν: Τον υποβιβασμό μιας ομάδας μετά από συνεχόμενα περιστατικά βίας των οπαδών της (3 ή 4 φορές, ανάλογα με τη μορφή τους). Την τιμωρία μιας ΠΑΕ ακόμα και για εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων. Τη συναίνεση των ΠΑΕ για αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα της ΕΠΟ. Τη συμφωνία για αλλαγές στην εξέταση των πειθαρχικών παραπτωμάτων, όπως η κατάργηση του 3ου βαθμού εκδίκασης (διαιτητικό δικαστήριο) και μεταφορά αρμοδιότητας στο ευρωπαϊκό αθλητικό δικαστήριο (CAS), όπως και την αλλαγή στον κανονισμό αναβολών της εκδίκασης για μόνο μία φορά. Την αποδοχή από τις ΠΑΕ των αλλαγών του κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων με τη μεταφορά της ευθύνης στις ίδιες. Ακόμη, καλούνται οι ΠΑΕ να δεσμευτούν για αποφυγή των αντεγκλήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί με ηρεμία το υπόλοιπο του πρωταθλήματος, για έκφραση των όποιων παραπόνων μόνο μέσω των αρμόδιων οργάνων και για πραγματοποίηση λεπτομερούς ελέγχου στους οργανωμένους οπαδούς τους.

Αρνητικοί οι «αιώνιοι», Ξάνθη και ΑΕΛ

Την αντίθεσή τους στα όσα προτείνονται εξέφρασαν οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΛ και Ξάνθη.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός μέσω ανακοίνωσης επιτίθεται στον πρόεδρο της Super League, Γιώργο Στράτο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Βασίλη Γκαγκάτση. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων καυτηριάζει το γεγονός της μη σύγκλησης ΔΣ από πλευράς Super League με αφορμή τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στο πρωτάθλημα, ενώ γίνεται λόγος για επιστολές - τελεσίγραφα. Επίσης, επισημαίνεται ότι αν και η ΠΑΕ τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για αντιμετώπιση και πρόληψη της βίας, ωστόσο χαρακτηρίζει «υποτιθέμενες» τις δεσμεύσεις που τίθενται από τον υφυπουργό.

Από πλευράς Παναθηναϊκού ξεκαθαρίστηκε πως αν και είναι θετικοί στο να συζητήσουν τις προτάσεις, δεν υπογράφουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ έγινε λόγος και για επιλεκτική εφαρμογή των ποινών που ήδη υπάρχουν.

Αν και συμφωνεί σε μεγάλο μέρος, εντούτοις απέφυγε να υπογράψει τις δεσμεύσεις η ΠΑΕ ΑΕΛ διατυπώνοντας ενστάσεις για κάποια σημαντικά σημεία, όπως ο υποβιβασμός μιας ομάδας μετά από συνεχόμενα επεισόδια. Η Ξάνθη έκανε λόγο για προτάσεις που δεν επιλύουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Συμφωνούν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αλλά και οι υπόλοιπες ΠΑΕ που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Σύμφωνα με την πλευρά της ΑΕΚ οι προτάσεις αποτελούν μια καλή βάση για συζήτηση και περαιτέρω μελέτη για τις παθογένειες του ποδοσφαίρου. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε πως προσυπογράφει τις συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να συμβάλει στην επανέναρξη του πρωταθλήματος, ενώ κατέθεσε και ορισμένες προτάσεις, όπως η τοποθέτηση του συστήματος VAR για τη νέα σεζόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ