Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ
Προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: Οχι στην καύση σκουπιδιών και πετ κοκ, να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στον Βόλο

Επεισοδιακή ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το θέμα της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και την παραγωγή των εναλλακτικών καυσίμων SRF/RDF από τη δημοτική αρχή. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μετά την αναβολή της προηγούμενης, λόγω τεχνητής έλλειψης απαρτίας που η ίδια δημιούργησε, η δημοτική αρχή Μπέου επιδόθηκε σε λεονταρισμούς και προκλήσεις, προκειμένου να συγκαλύψει την ένοχη στάση της σ' αυτό το ζήτημα.

Ετσι, ενώ αυτήν τη φορά, ύστερα από αμέτρητες «κωλοτούμπες», η δημοτική αρχή τάχθηκε κατά της καύσης των σκουπιδιών και υπέρ της διαφύλαξης δήθεν της δημόσιας υγείας και του «καλού των πολιτών» στον Βόλο, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να υπερασπίζεται την κεντρική πολιτική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που έχουν νομοθετήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Την πολιτική που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, προωθώντας την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου SRF/RDF και στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βόλου, που προορίζεται για καρκινογόνα καύση στην τσιμεντοβιομηχανία, ή σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που εμφανίζεται κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, η δημοτική αρχή, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση, σχεδιάζει την παραγωγή του καυσίμου από σκουπίδια και ζητά να αναλάβει τον «ελεγκτικό μηχανισμό της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της βιομηχανίας». Εκεί όμως που αποδείχθηκε πλήρως ότι η δημοτική αρχή «από λιοντάρι έγινε αρνάκι» και είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί το ζήτημα της καύσης υπέρ των συμφερόντων της ΑΓΕΤ, ήταν με την κινητοποίηση - παρωδία που οργάνωσε έξω από το εργοστάσιο της βιομηχανίας με μερικά απορριμματοφόρα και με τις πλάτες της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Βόλου (!). Οι λεονταρισμοί εξαφανίστηκαν και θεωρώντας ότι «πλέον έφτασε η ώρα για έναν ώριμο και δημιουργικό διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και με διάθεση συνεργασίας ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και τους υπευθύνους της βιομηχανίας», επιχειρεί να θολώσει τα νερά, να φτιάξει κλίμα αποδοχής, να σταματήσει τις λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τους κατοίκους του Βόλου, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν «καλοί» καπιταλιστές που μπορούν να βάλουν «πάνω από τα κέρδη» τη λαϊκή υγεία.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τους δημότες του Βόλου να σταθούν απέναντι από τις επιλογές της δημοτικής αρχής, που αποκαλύφθηκε πολύ γρήγορα για ποιανού τα συμφέροντα δουλεύει, και να συνεχίσουν δυναμικά, μέσα από τα σωματεία τους και τους μαζικούς φορείς, τον αγώνα για: Να σταματήσει εδώ και τώρα η καύση σκουπιδιών και πετ κοκ. Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αδειοδοτούν την καύση και τη μεταφορά RDF/SRF και τοξικού πετ κοκ. Να σταματήσει ο σχεδιασμός για παραγωγή RDF/SRF στους ΧΥΤΑ Θεσσαλίας και στον Βόλο. Να τροποποιηθεί τώρα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που με ευθύνες της Περιφέρειας Θεσσαλίας προβλέπει την παραγωγή των σχετικών υλικών για καύση. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ΑΓΕΤ - «Ηρακλής» και γενικότερα στους χώρους δουλειάς. Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, με ευθύνη του κράτους, για την προστασία της δημόσιας υγείας, του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Ερώτηση για το θέμα της καρκινογόνας καύσης από την ΑΓΕΤ κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ