Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

Η μεγάλη βλάβη που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τις πηγές της Αραβησσού, που μαζί με τον Αλιάκμονα τροφοδοτεί με νερό το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, βλάβη που προκάλεσε εκτεταμένα προβλήματα υδροδότησης, επιβεβαιώνει ότι μια σειρά έργων υποδομής αναγκαίων για την εξασφάλιση νερού για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες παραμένουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα.

Ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού τροφοδοτεί με 80.000 - 90.000 κ.μ. νερού τη μέρα το δίκτυο της Θεσσαλονίκης, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής τροφοδοσίας της πόλης. Πρόκειται για έργο μεγάλης ηλικίας, δεκαετιών, στο οποίο κατά καιρούς γίνεται συντήρηση, όμως ποτέ δεν σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί ένας δεύτερος εναλλακτικός αγωγός, για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Ετσι, χιλιάδες κάτοικοι μένουν χωρίς νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. Η διαρροή στον κεντρικό αγωγό, που σημειώθηκε στα όρια της ΒΙΠΕ Σίνδου, θεωρείται μεγάλη και φαντάζουν πολύ αισιόδοξες οι διαβεβαιώσεις της ΕΥΑΘ ΑΕ για αντιμετώπιση της βλάβης και αποκατάσταση της υδροδότησης σε περίπου ένα 24ωρο. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα.

Την ίδια στιγμή που εκδηλωνόταν το πρόβλημα στον κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γ. Κρεστενίτης, ανακοίνωνε από το βήμα του περιφερειακού «αναπτυξιακού» συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ότι εντός του 2018 θα προκηρυχθεί η επέκταση της Α2 φάσης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, που θα αυξήσει κατά 150.000 κ.μ. τη μέρα την παροχή πόσιμου νερού από τον Αλιάκμονα.

Πρόκειται για ένα έργο που συνδέεται με την επέκταση του δικτύου της ΕΥΑΘ ΑΕ σε νέες περιοχές, δηλαδή με την αύξηση του πελατολογίου της. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ και έχει υποβληθεί πρόταση για τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ. Συνολικά, το επενδυτικό σχέδιο της ΕΥΑΘ για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει έργα 166 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το 74% των μετοχών της επιχείρησης έχει μεταβιβαστεί στο λεγόμενο «υπερταμείο». Πριν από δύο μήνες αποφασίστηκε η πώληση του 24% των μετοχών της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ ήδη το 26% είναι στο χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ