Πέμπτη 29 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Συνάντηση ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο

Σι Τζινπίνγκ και Κιμ Γιονγκ Ουν συζήτησαν ενόψει των κρίσιμων Συνόδων για την Κορεατική Χερσόνησο

Από την υποδοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο Πεκίνο

KCNA via KNS

Από την υποδοχή του Βορειοκορεάτη ηγέτη στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τελικά επιβεβαιώθηκαν χτες και επίσημα οι επαφές των ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας που είχαν συνάντηση στο Πεκίνο, ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής που θα γίνουν το επόμενο διάστημα για την Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με εκτενή ρεπορτάζ και του κινεζικού κρατικού πρακτορείου «Σινχουά», ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συζήτησαν εκτενώς για διάφορα θέματα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης του Κιμ στην κινεζική πρωτεύουσα, που ολοκληρώθηκε χτες.

Η συνάντηση έγινε ενώ στα τέλη Απρίλη αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας για τη Χερσόνησο. Επίσης, μέχρι τα τέλη Μάη είναι πιθανό να γίνει και συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, για την οποία μάλιστα ο Κιμ εξέφρασε την ετοιμότητά του, σύμφωνα με το «Σινχουά».

Ο Κινέζος Πρόεδρος χαρακτήρισε «στρατηγική» και «τη μόνη σωστή επιλογή» τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν πρέπει και δεν θα αλλάξει εξαιτίας κανενός γεγονότος σε κάποια ειδική περίοδο». Ακόμα, εξέφρασε την προθυμία της χώρας του για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων που μπορούν να «συνεισφέρουν εκ νέου στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής».

Ειδικά για τη Χερσόνησο, ο Σι αναφέρθηκε στις «θετικές αλλαγές» που έχουν σημειωθεί φέτος, τονίζοντας ότι το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο για το ζήτημα της Χερσονήσου και την αποπυρηνικοποίηση, να εργάζεται με όλες τις πλευρές σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη δική του μεριά, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαρακτήρισε φυσιολογικό να επιλέξει την Κίνα ως προορισμό για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό (από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του) και εκτίμησε και αυτός ότι η κατάσταση στη Χερσόνησο ξεκινά να βελτιώνεται, καθώς - όπως είπε - η Βόρεια Κορέα έχει πάρει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση των εντάσεων και την προώθηση προτάσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες. Υποστήριξε και αυτός ως «σταθερό» στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, συμπληρώνοντας ότι η Πιονγιάνγκ διαθέτει βούληση για διάλογο και με τις ΗΠΑ. «Το πρόβλημα της αποπυρηνικοποίησης της Χερσονήσου μπορεί να λυθεί αν η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ανταποκριθούν στις προσπάθειές μας με καλή θέληση, διαμορφώσουν ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας, λαμβάνοντας προοδευτικά και παράλληλα μέτρα για την ειρήνη», είπε ακόμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθούν οι διμερείς συναντήσεις, και στο ανώτατο επίπεδο.

Η επίσκεψη Κιμ στο Πεκίνο, μετά από πρόσκληση του Κινέζου Προέδρου, δείχνει την αποφασιστικότητα με την οποία η Κίνα θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις όποιες διεργασίες αναπτυχθούν για τη Χερσόνησο, οι οποίες φυσικά θα επηρεάσουν καθοριστικά τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε όλη την περιφέρεια. Μια περιφέρεια κρίσιμη για την υπεράσπιση των μονοπωλίων όχι μόνο της Κίνας, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, για την οποία εκφράζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την Ευρώπη.

Στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Κίνας ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την επίσκεψη Κιμ στο Πεκίνο και ανέφερε πως αυτή η εξέλιξη αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη ότι η εκστρατεία μέγιστης πίεσης που διεξάγουμε δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να γίνει διάλογος με τη Βόρεια Κορέα».

Στο Τόκιο, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε εξέφρασε ανησυχία στη Βουλή ο Τραμπ «να αποδεχτεί το να έχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα».

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής Ρωσίας - Βόρειας Κορέας, αφού το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε καλωσορίσει τη συνάντηση Σι - Κιμ στο Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ