Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέα ένταση στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών

Η ένταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο από την περασμένη Δευτέρα, οπότε οι αστυνομικοί των Κοσσοβάρων Αλβανών επιτέθηκαν, συνέλαβαν βίαια και στη συνέχεια απέλασαν τον επικεφαλής των Σέρβων διαπραγματευτών, Μάρκο Τζούριτς (αφού τραυμάτισαν πάνω από 30 Σέρβους με πρόσχημα τη μη έγκαιρη υποβολή αίτησης για άδεια επίσκεψης στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα), περιπλέκει επικίνδυνα τις από καιρό τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σέρβου Προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και στην κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ που καταζητείται στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου), Ραμούς Χαραντινάι.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, όχι τυχαία, σε μια συγκυρία όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τη Ρωσία, που αφορά και τη στρατηγικής σημασίας περιοχή των Βαλκανίων. Η σύλληψη και απέλαση του Μ. Τζούριτς προκάλεσε άμεσα την αποχώρηση των βουλευτών της «Σερβικής Λίστας» από την κοσσοβάρικη κυβέρνηση του Ρ. Χαραντινάι και την απόφασή τους να προχωρήσουν μονομερώς στις 20 Απρίλη στη συγκρότηση της καθορισθείσας από το 2013(!) - για την οποία κωλυσιεργεί η ηγεσία των Κοσσοβάρων - «Ενωσης Σερβικών Δήμων» Κοσσυφοπεδίου που είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, που έχουν προσωρινά ανασταλεί.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, έσπευσε στο Βελιγράδι για να κατευνάσει τον Σέρβο Πρόεδρο και να απευθύνει τάχα «αυστηρές» προειδοποιήσεις στην ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών στην Πρίστινα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ επέλεξαν, για μία ακόμη φορά, αφενός την τακτική των ίσων αποστάσεων, καλώντας υποκριτικά Βελιγράδι και Πρίστινα «σε αυτοσυγκράτηση», από την άλλη προειδοποίησαν τους Αμερικανούς στο Κοσσυφοπέδιο να είναι σε επαγρύπνηση για πιθανή «τρομοκρατική ενέργεια». Η σχετική ανακοίνωση, που εξεδόθη το βράδυ της Τετάρτης από την αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα, θύμισε εκείνη που εκδόθηκε το πρώτο 10ήμερο του περασμένου Γενάρη, λίγα 24ωρα πριν από τη δολοφονία του Σέρβου παλαίμαχου αστού πολιτικού Ολιβερ Ιβάνοβιτς στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στις 16/1/18, «από άγνωστους ενόπλους».

Τα γεγονότα δεν πέρασαν απαρατήρητα από τη ρωσική πλευρά, ιδιαίτερα μετά την ενημέρωση που έκανε τηλεφωνικά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Σέρβος ομόλογός του, Α. Βούτσιτς. Ο Πούτιν έδωσε την Παρασκευή εντολή στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές σε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΑΣΕ να εκφράσουν την έντονη «ανησυχία» για τη στάση της Πρίστινας σε Σέρβους αξιωματούχους αλλά και ζωηρές επιφυλάξεις για την τήρηση της εντολής που έχουν αναλάβει οι αποστολές ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, θυμίζοντας με νόημα την απόφαση 1244 του ΟΗΕ, η οποία ανάμεσα στα άλλα αναγνωρίζει το προτεκτοράτο ως «αναπόσπαστο τμήμα της εδαφικής επικράτειας της Σερβικής Δημοκρατίας», 10 χρόνια και έναν μήνα μετά τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε την Πέμπτη στην Πρίστινα η σύλληψη και απέλαση στην Τουρκία 6 Τούρκων υπηκόων που ήταν στελέχη σε ιδιωτικά μουσουλμανικά σχολεία του δικτύου του ιεροκήρυκα επιχειρηματία στις ΗΠΑ Φ. Γκιουλέν, που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλη του 2016. Παρόμοια σχολεία υπάρχουν σε πολλές χώρες της περιοχής από την εποχή που ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν. Πάντως, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπεύθυνο μυστικών υπηρεσιών γιατί δεν τον ενημέρωσαν για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ