Σάββατο 31 Μάρτη 2018 - Κυριακή 1 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εξετάζει κυρώσεις στο Ιράν με πρωτοβουλία Γερμανίας

Στο επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα αλλά όχι άλλες οικονομικές δραστηριότητες και σε αντιπαράθεση με τη στάση των ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας του 2015

Από τη συνάντηση του τότε Γερμανού ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ με τον Ιρανό ομόλογό του Μ. Ζαρίφ τον Ιούνη του 2017
Από τη συνάντηση του τότε Γερμανού ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ με τον Ιρανό ομόλογό του Μ. Ζαρίφ τον Ιούνη του 2017
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν εξετάζει η ΕΕ, μετά από πρωτοβουλία που πήρε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» και του γερμανικού «Spiegel». Η γερμανική πρωτοβουλία, που στηρίζεται από Γαλλία και Μ. Βρετανία, στοχεύει από τη μία να περιοριστεί «ο αποσταθεροποιητικός ρόλος του Ιράν στη Μέση Ανατολή» και από την άλλη «να αποτραπεί μια ακύρωση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν από τις ΗΠΑ», που θα έπληττε τη διείσδυση γερμανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο Ιράν.

Οι νέες κυρώσεις, που εξετάζει η ΕΕ, θα είναι επικεντρωμένες στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν θα αφορούν περιορισμό των οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στη χώρα και αναμένεται να αποφασιστούν κατά τη διάρκεια ή πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Απρίλη. Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί με αναθεώρηση της συμφωνίας του 2015, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη όλων των εποχών» και έχει δώσει στους Ευρωπαίους διορία μέχρι το Μάη για την εξάλειψη των «τρομερών ελλείψεων», διαφορετικά θα επαναφέρει τις κυρώσεις.

Για τα γερμανικά μονοπώλια η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει μεγάλη σημασία. Μετά την άρση των κυρώσεων, οι γερμανικές εξαγωγές στο Ιράν το 2016 αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 κατά 40%. Οι Γερμανοί βιομήχανοι ζητούν πλήρη άρση των «περιοριστικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες ισχύουν απευθείας και για γερμανικές εταιρείες και τράπεζες», με αποτέλεσμα να «εξακολουθεί να είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν έργα στο Ιράν». «Εταιρείες, οι οποίες από τότε (2015) έχουν αποκαταστήσει τις επιχειρηματικές τους σχέσεις με το Ιράν και είναι εξίσου δραστήριες στις ΗΠΑ, θα αναστατωθούν σε μεγάλο βαθμό από την επανεισαγωγή κυρώσεων», συμπληρώνουν.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν τη συμφωνία "με κάθε τίμημα"» και επιδιώκουν «να αποσπάσουν την πυρηνική συμφωνία από άλλες συγκρούσεις με το Ιράν. Ετσι προέκυψε η ιδέα να επιβάλουν νέες κυρώσεις, επικεντρωμένες στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ως ένα επιχείρημα απέναντι στις ΗΠΑ ότι «δεν μένουν άπραγες απέναντι στις πρακτικές της Τεχεράνης», υπογραμμίζει το «Spiegel». Αλλωστε, το προηγούμενο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ (19/3) απασχόλησε το θέμα του Ιράν, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, να δηλώνει: «Η ΕΕ επιδιώκει σήμερα να διατηρήσει την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Ταυτόχρονα, ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή και το πρόγραμμα πυραύλων εξετάζονται με ανησυχία. Επομένως, ο διάλογος με το Ιράν θα πρέπει να συνεχιστεί».

Στο στόχαστρο εμφανίζεται να είναι η εμπλοκή του Ιράν στη Μέση Ανατολή στον πόλεμο της Υεμένης, στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Σαουδική Αραβία, στη στήριξη της κυβέρνησης Ασαντ στη Συρία και της «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντιδράσεις απέναντι στις απειλές Τραμπ (2018-08-09 00:00:00.0)
«Ερχονται» νέες κυρώσεις (2008-08-07 00:00:00.0)
Ελιγμοί εν μέσω πιέσεων (2007-11-20 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2006-09-09 00:00:00.0)
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη (2006-07-21 00:00:00.0)
Ανταλλαγή απειλών (1997-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ