Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το Δηλητήριο» στο θέατρο «Αλκμήνη»

«Το Δηλητήριο», ένα συναρπαστικό και πρωτότυπο συνάμα ψυχολογικό θρίλερ του Καταλανού συγγραφέα Ροντόλφ Σιρέρα, ανεβαίνει για 5η χρονιά στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι, μετρό «Κεραμεικός», τηλ. 210.3428.650) κάθε Κυριακή στις 19.00, για λίγες παραστάσεις.

«Το Δηλητήριο» έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες και παίζεται αδιάλειπτα επί 35 χρόνια σε όλο τον πλανήτη (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Βενεζουέλα, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Πορτογαλία κ.α.). Θέτει το παρακάτω ερώτημα: Οφείλει ο ηθοποιός να ταυτίζεται με το πρόσωπο που υποδύεται ή αρκεί να αναπτύσσει μια ερμηνευτική τεχνική ικανή να μεταδώσει στο κοινό όσα βιώνει το πρόσωπο που υποδύεται; Ο συγγραφέας παίζει με τις θεατρικές και κοινωνικές συμβάσεις δημιουργώντας ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, στη ζωή και το θάνατο, στην πραγματικότητα και τη φαντασία. Η υπόθεση εξελίσσεται στη Γαλλία λίγο πριν από την επανάσταση. Ενας μαρκήσιος καλεί έναν διάσημο ηθοποιό της εποχής σε ακρόαση στην έπαυλή του. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί έντεχνα τις κοινωνικές συμβάσεις, οι οποίες θέτουν τους δικούς τους κανόνες, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την υποκριτική τέχνη.

Ο Ρ. Σιρέρα αναφέρει ανάμεσα στα άλλα για τη συγκεκριμένη παράσταση: «Μόνο σε πολύ ιδιαίτερες περιστάσεις συγκινήθηκα τόσο έντονα από την παρουσίαση ενός έργου που μιλάει ακριβώς γι' αυτό: Τη δυσκολία να βιώσεις τη συγκίνηση επί σκηνής και να τη μεταδώσεις στους θεατές. Κι αν υπάρχει κάτι που κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτη αυτή την πρωτοβουλία είναι η ικανότητα που επιδεικνύει ο σκηνοθέτης, ως σκηνοθέτης και ως ηθοποιός, και μαζί μ' αυτόν όλη η ομάδα που την υλοποίησε, να προσαρμόσουν το έργο στην ευαισθησία του σύγχρονου θεατή. Για όλα τούτα θέλω να εκφράσω, μέσα από αυτές τις αράδες, την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό μου».

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Πετρόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Πάτσα. Παίζουν ο Διονύσης Σάββας και ο Δημήτρης Πετρόπουλος.

Η γενική είσοδος είναι 10 ευρώ και το εισιτήριο των ανέργων με κάρτα ΟΑΕΔ τιμάται 5 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ