Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
Εντείνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας και Βρετανίας

«Ουσιαστική, υπεύθυνη έρευνα» ζητά η ρωσική κυβέρνηση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Επιμένουμε να διεξαχθεί ουσιαστική και υπεύθυνη έρευνα, που να συμβαδίζει πλήρως με τις διατάξεις της συνθήκης του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων» (ΟΑΧΟ), δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός ΕξωτερικώνΣεργκέι Λαβρόφ, ώρες πριν την προγραμματισμένη για χτες, 10 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας τον περασμένο μήνα.

Ο Λαβρόφ αποδοκίμασε την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει και η Ρωσία στις έρευνες για «μία τόσο σοβαρή υπόθεση», επαναλαμβάνοντας το αίτημα των ρωσικών αρχών για κοινή έρευνα για την υπόθεση Σκριπάλ, το οποίο προχτές απέρριψαν 41 χώρες - μέλη του ΟΑΧΟ. Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της έρευνας των βρετανικών αρχών, ο Λαβρόφ απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί εκ των προτέρων να εγκρίνει τα αποτελέσματα «μίας μυστικής έρευνας στην οποία δεν θα έχει καμία πρόσβαση». «Πάει καιρός που είχαμε δει τέτοια άγνοια της διπλωματικής ηθικής, του διεθνούς δικαίου. Θέλω να υπογραμμίσω ότι θα συνεχίσουμε να αντιδράμε με αρμόζοντα τρόπο στις εχθρικές επιθέσεις, όμως θέλουμε επίσης να αποκατασταθεί η αλήθεια», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες απελάσεις πάνω από 150 Ρώσων διπλωματών σε τουλάχιστον 25 δυτικές χώρες «απειλούν τη διεθνή σταθερότητα».

Σε πολύ καλύτερη κατάσταση οι Σκριπάλ

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο, δημοσιοποιήθηκε γραπτή δήλωση την 33χρονης Γιούλια Σκριπάλ, στην οποία τονίζει ότι νιώθει «όλο και καλύτερα μέρα με τη μέρα» και εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για το ενδιαφέρον που προκάλεσε η υπόθεσή της. Ζητά ωστόσο να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή της ίδιας και του πατέρα της κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Ερωτήματα πάντως προκάλεσε νωρίτερα η μετάδοση από κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης μίας πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Γ. Σκριπάλ και την ξαδέλφη της, Βικτώρια, που ζει στη Μόσχα. Στη συνδιάλεξη αυτή η Γιούλια ομολογεί ότι ούτε αυτή, ούτε ο πατέρας της υπέστησαν μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους, τονίζοντας ότι πλέον «η υγεία μας είναι ΟΚ».

Τέλος, χτες, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση της Γ. Σκριπάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Βρετανία Αλεξάντερ Γιακοβένκο εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη, επαναλαμβάνοντας ότι η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση και πως δεν είχε κανένα κίνητρο να σκοτώσει τον πρώην πράκτορα. Επέμεινε επίσης ότι η Ρωσία δεν παρήγαγε ποτέ τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, που σύμφωνα με το Λονδίνο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον των Σκριπάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ