Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Ερωτήματα για το επεισόδιο έξω από τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ

Επεισόδιο ανάμεσα σε μετανάστες και έναν 41χρονο Ελληνα συνέβη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την περασμένη Δευτέρα το βράδυ έξω από το hot spot της ΒΙΑΛ της Χίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το επεισόδιο έγινε κοντά σε χώρο όπου κάτοικοι του χωριού Χαλκειούς έχουν στήσει ένα κτίσμα που το χαρακτηρίζουν «φυλάκιο». Ο λόγος της συμπλοκής δεν έχει γίνει γνωστός, ωστόσο τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 41χρονος, που βρισκόταν εκεί, ενεπλάκη σε καβγά με τρεις από τους πέντε Ιρακινούς που επέστρεφαν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ. Ο 41χρονος και ένας Ιρακινός τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου. Ο Ιρακινός παραμένει νοσηλευόμενος. Οι άλλοι δύο Ιρακινοί προσήχθησαν και παρέμειναν όλη τη νύχτα στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, για να συνέλθουν από την κατάσταση μέθης στην οποία βρίσκονταν, σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», έχει συγκροτηθεί «αυτοσχέδια πολιτοφυλακή έξω από το hot spot της ΒΙΑΛ, η οποία γίνεται εστία έντασης και επεισοδίων μεταξύ πολιτών του νησιού και προσφύγων που διαμένουν στη δομή». Μάλιστα, σημειώνει ότι το αυτοσχέδιο φυλάκιο - κιόσκι, διαστάσεων 2 x 3μ., στήθηκε τον περασμένο Γενάρη σε απόσταση 100 μέτρων από την είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ από κατοίκους των χωριών της γύρω περιοχής, αλλά και της πόλης της Χίου που αντιδρούσαν στην επέκταση του ΚΥΤ. Εκεί, μοιράζονται βάρδιες και φυλούν «σκοπιά» σε 24ωρη βάση, με αρχικό σκοπό να «μπλοκάρουν» πιθανή επιχείρηση μεταφοράς νέων οικίσκων στη δομή.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πολλοί στο νησί διατυπώνουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα συνέχισης της λειτουργίας της άτυπης «πολιτοφυλακής», αφού το θέμα των οικίσκων έχει «παγώσει», με έκδοση ακόμα και δικαστικής απόφασης από το ΣτΕ για τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία οργανώθηκε και υποκινήθηκε από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα για τους πρόσφυγες, τη λεγόμενη και Επιτροπή των Ανωνύμων, μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί για ακραία και ξενοφοβική δράση και ρητορική. Αξίζει να σημειωθεί ότι τοπικά μέσα που αναφέρονται στην εν λόγω επιτροπή, αναφέρουν ότι μετά το κλείσιμο του καταυλισμού στη Σούδα «ανακάλυψε» το Χαλκειούς, ενώ συμμετείχε και σε δραστηριότητες στη Βέσσα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός του δήμου Χίου, με πρόσχημα ότι θα πηγαίνουν εκεί τα προσφυγόπουλα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι με «ταμπέλα» την αλληλεγγύη στους Ελληνες αστέγους, αιχμή την αντίθεση στην κατασκευή τεμένους, ρατσιστικές κορόνες και με την ανοχή της κυβέρνησης, ακροδεξιά στοιχεία είχαν καταλάβει από τον Ιούλη του 2016 το χώρο που προοριζόταν για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό, στην Ιερά Οδό 114. Ο χώρος, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα και τις μαρτυρίες, ήταν περιφραγμένος με συρματοπλέγματα, φυλασσόταν από άνδρες ντυμένους με στολές παραλλαγής που χρησιμοποιούσαν ενδοεπικοινωνία, διέθετε σκοπιά με γραφείο εισερχομένων και εξερχομένων και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν έμοιαζε με κέντρο φιλοξενίας αστέγων, αλλά περισσότερο με μια φωλιά φασιστών και ακροδεξιών που χρησιμοποιούν σαν ταμπέλα τους «αστέγους». Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη χαρακτήριζαν το χώρο «hot spot μόνο για Ελληνες» (λες και ο όρος «hot spot» των εγκλωβισμένων προσφύγων αναφέρεται σε... φιλανθρωπικό ίδρυμα) και επιχειρούσαν να εμφανίσουν τα κίνητρά τους συνδεδεμένα με «ύψιστο σκοπό», «θεάρεστο έργο» κ.ο.κ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χίο, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνονται διάφορες ξενοφοβικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Σε αυτήν τη λογική προφανώς εντάσσεται και η παρέμβαση που έκανε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Νηπιαγωγείου Χίου στην περιοχή των φυλακών κατά της εγγραφής ενός παιδιού από το Ιράκ, την οποία απευθύνει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και στο δήμο Χίου και είδε τη δημοσιότητα στις 10 Απρίλη στον τοπικό Τύπο. Ο Σύλλογος συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 26 Μάρτη και μεταξύ άλλων... διαπίστωσε ότι το προσφυγόπουλο δεν μιλά την ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου θα είναι προβληματική η ένταξή του στο νηπιαγωγείο, εγείρει θέμα επάρκειας των εμβολίων που έχει κάνει και επισείει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών σε άλλα παιδιά ή και σε ηλικιωμένους... και το αποκορύφωμα: «Η περίοδος εγγραφής και η ένταξη ενός παιδιού μουσουλμάνου τις μέρες του Αγιου Πάσχα, της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής, που τα παιδιά εργάζονται πάνω σ' αυτό το θέμα, βλέπουν βίντεο και συζητούν με τις νηπιαγωγούς, μας προβλημάτισε αρκετά επίσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ