Παρασκευή 13 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμασίες για την κλιμάκωση του παζαριού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να «πυκνώνουν» καταιγιστικά, συνεχίζονται οι ετοιμασίες για την «κοινωνική συνάντηση», που θα έχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, και ο επικεφαλής του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, τη Δευτέρα 16 Απρίλη.

Οποιος πιθανός νέος γύρος συνομιλιών ξεκινήσει θα είναι αυστηρά ενταγμένος στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για την «αξιοποίηση» των κυπριακών υδρογονανθράκων (και όλης της Λεκάνης) που έχει τραβήξει στη γειτονιά μια σειρά από ενεργειακούς κολοσσούς, οι γεωπολιτικές κόντρες για την αύξηση σφαιρών επιρροής, που θα διασφαλίσουν τη θέση των μονοπωλίων που κάθε πλευρά υποστηρίζει.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί, τουλάχιστον χωρίς αξιόλογα ανταλλάγματα, από τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου και η διατήρηση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο. Οπως δήλωσε από τα Κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον Ακιντζί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιος για το Κυπριακό Ρετζέπ Ακντάγ «δεν θεωρούμε ότι θα σημειωθεί πρόοδος όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας που ζει στην Κύπρο, ως ισότιμα με αυτά της ελληνικής κοινότητας που ζει στην Κύπρο, χωρίς σκέψεις για παραχωρήσεις... Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις εγγυήσεις της Τουρκίας για αυτά τα εδάφη (σ.σ. στα Κατεχόμενα), δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα μέτρα που έχει πάρει η Τουρκία μαζί με τα αδέλφια μας εδώ για τη διασφάλισή τους. Είναι αδιανόητο κάτι τέτοιο. Αν σημειωθεί πρόοδος, θα γίνει εντός αυτού του πλαισίου...».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην 21η Ευρωασιατική Οικονομική Σύνοδο (στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναβάθμισης του ψευδοκράτους), δήλωσε ότι «η παλιά διαδικασία έχει κλείσει. Ανήκει στο παρελθόν. Πέρασαν πενήντα χρόνια από το 1968 με αυτό το πλαίσιο», επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να μπει χρονοδιάγραμμα για να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις και ότι δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά μια διαδικασία ανοιχτού τέλους. Να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη ο Ακιντζί συναντήθηκε και με το μέλος της προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, συζητώντας για τις εξελίξεις σε Κυπριακό και όλη την περιοχή.

Στη Λευκωσία, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, χτες συγκλήθηκε το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι σκοπός της ήταν να ακουστούν απόψεις και ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πάει στη συνάντηση της 16ης Απρίλη, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην περιοχή, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ