Σάββατο 14 Απρίλη 2018 - Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Προβλήματα από την αύξηση των ροών σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα

Το αδιαχώρητο σε χώρους κράτησης σε Θεσσαλονίκη, γεμάτες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά

AP

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν μετατραπεί τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του μεγάλου κύματος προσφύγων που τις τελευταίες δύο βδομάδες έχει αυξηθεί. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μέσω του Εβρου και αναζητούν καταφύγιο στα κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στα κέντρα φιλοξενίας ήδη επικρατεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να έχουν γεμίσει τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνται περίπου 50 - 70 πρόσφυγες, άλλοι περίπου 50 να βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και δεκάδες άλλοι να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στα πάρκα και τις πλατείες. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 5 Απρίλη έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, μέσω του ΚΤΕΛ, 106 πρόσφυγες από τη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Κούρδους με συριακά διαβατήρια, οι οποίοι αρχικά κρατήθηκαν σε δομές του Εβρου, προκειμένου να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησής τους. Οι 106 πρόσφυγες προωθήθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια και τα Διαβατά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους και η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη. Επιπλέον, η διαδικασία καταγραφής προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων σε όμορα αστυνομικά τμήματα, καθώς σε πρώτη φάση θεωρούνται κρατούμενοι. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μεταφερθούν με αστυνομικά οχήματα, τα οποία δεν επαρκούν, ενώ και για τη φιλοξενία τους απαιτείται να δημιουργηθούν χώροι από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Τα κρατητήρια ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης έχουν χωρητικότητα 90 ατόμων και είναι προφανές ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι ασφυκτική.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου και Κω έχουν γεμίσει με υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 733 άτομα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που μένουν στις 30 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη καταγράφηκαν 23.567 άτομα, έναντι 22.834 ατόμων που ήταν μια βδομάδα πριν. Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών παραμένει στα 23.673 άτομα.

Η αύξηση των προσφυγικών ροών και το ενδεχόμενο να συνεχιστούν, προκαλούν έντονες και δικαιολογημένες ανησυχίες στους κατοίκους κυρίως των νησιών. Πολύ περισσότερο, εάν συνδυαστεί με την ένταση που καλλιεργείται στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή μας, στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Ζητούμενο παραμένει η λήψη δραστικών μέτρων για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που σημαίνει, από τη μία, να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα προορισμού που επιθυμούν και, από την άλλη, τη μεταφορά τους, με ευθύνη της κυβέρνησης, στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στα κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, που θα είναι κατάλληλα να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να γίνονται από εδώ και στο εξής η κατάθεση και η εξέταση ασύλου και η έκδοση οποιουδήποτε άλλου εγγράφου. Να προβλεφθεί πλήρης αποζημίωση των κατοίκων από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της υπερσυσσώρευσης και των συνθηκών κράτησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους την πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων (2020-09-18 00:00:00.0)
Δράσεις για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό (2018-10-11 00:00:00.0)
Μετέφεραν τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο στα Διαβατά (2018-10-09 00:00:00.0)
Διάσωση μεταναστών και προσφύγων (2018-05-09 00:00:00.0)
Οξυμένη η κατάσταση σε νησιά και Βόρεια Ελλάδα (2018-04-21 00:00:00.0)
Στο νοσοκομείο μετανάστης με αφυδάτωση και ασιτία (2009-10-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ