Κυριακή 15 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΝ
Τηλεφωνική συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Παρασκευή ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, και ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αναφέρουν ιρανικά ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, που υπογράφτηκε στα τέλη του 2015 μεταξύ των ΗΠΑ, Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Τη συμφωνία απειλεί να ακυρώσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δύο ΥΠΕΞ υπογράμμισαν πως η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ και ο Ζαρίφ κάλεσε την ΕΕ να πιέσει τις ΗΠΑ να τηρήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας. Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει έντονο συμφέρον να διατηρηθεί η συμφωνία, για οικονομικούς και γεωπολιτικούς σκοπούς και επιδιώκει να το πετύχει με κάθε τρόπο.

Επίσης, Μάας και Ζαρίφ μίλησαν για διεθνή ζητήματα και φυσικά για τη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Ο Τζ. Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «λάθος πολιτικές στη Μέση Ανατολή», όπως «οι μαζικές πωλήσεις όπλων σε περιφερειακά κράτη και η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τρομοκρατικές ομάδες». Ο Ιρανός ΥΠΕΞ καταδίκασε, επίσης, κάθε υποψία χρήσης χημικών όπλων στη Συρία και ζήτησε τη «διεξαγωγή αμερόληπτης διερεύνησης του περιστατικού». Ωστόσο, το θέμα «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για επίθεση στη Συρία, που θα επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή», είπε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν, το οποίο είναι σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ