Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Φουντώνει το αλισβερίσι ενόψει των κρίσιμων Συνόδων

Την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής Νότιας - Βόρειας Κορέας

Ολα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα βιάζονται να «πιάσουν στασίδι» στην όξυνση των διεργασιών στην Κορεατική Χερσόνησο, που δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες στα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Από αυτήν τη σκοπιά χαιρετίστηκε και η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει «ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποδείξει» τη «δέσμευσή (της) στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών». Οπως δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, η χώρα του δεν χρειάζεται πλέον να κάνει δοκιμές επειδή έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου. Επίσης, χτες, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας τεράστιων ηχείων που χρησιμοποιούνταν στη μεθόριο καλώντας στρατιώτες της άλλης πλευράς σε αντικαθεστωτική δράση.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 27 Απρίλη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, την οποία πολλοί συνδέουν ακόμα και με το ενδεχόμενο - σύντομα - να υπογραφεί Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ τους. Ενώ, τέλη Μάη - αρχές Ιούνη αναμένεται Σύνοδος Κορυφής και ανάμεσα στους ηγέτες Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την αναστολή των βορειοκορεατικών δοκιμών «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο», εκφράζοντας «ανυπομονησία» για τη συνάντησή του με τον Κιμ, αλλά και προσθέτοντας ότι «απέχουμε πολύ από έναν τερματισμό στη Βόρεια Κορέα, ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν καλά και ίσως όχι - μόνο ο καιρός θα δείξει...». Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν σε ΜΜΕ ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν ουσιώδεις παραχωρήσεις, όπως το να άρουν τις κυρώσεις, ωσότου η Βόρεια Κορέα να έχει ουσιαστικά τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα».

Η Κίνα έκανε λόγο για απόφαση που «θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», ενώ η Ρωσία μίλησε για «ένα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω εξάλειψη των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο». Ωστόσο, η Μόσχα δεν παρέλειψε να καλέσει Νότια Κορέα και ΗΠΑ «να λάβουν επαρκή μέτρα σύγκλισης με στόχο τη μείωση της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή και την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτών συμφωνιών με τη Βόρεια Κορέα».

Η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, μίλησε για «ένα θετικό, πολυπόθητο βήμα στο μονοπάτι που τώρα πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της χώρας».

Από τη μεριά της Ιαπωνίας, ο υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ