Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ G7
Στο επίκεντρο ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ανταγωνισμοί

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7
Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G7
ΟΤΤΑΒΑ.--

Η ατζέντα των τριήμερων συζητήσεων που ολοκληρώνουν σήμερα στο Τορόντο του Καναδά οι υπουργοί Εξωτερικών των Επτά πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών (G7) - ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία - συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα με φόντο την επικίνδυνη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κυρίως με χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν κ.ά. Παλιότερα το σχήμα περιελάμβανε και τη Ρωσία ως G8, αλλά αυτό άλλαξε από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το 2014.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι αυξημένοι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, με φόντο και την κατάσταση στην Ουκρανία. Στο θέμα αυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 δεν συμφώνησαν νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Εξέφρασαν ωστόσο ομόφωνα την αντίθεσή τους στις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες» της Ρωσίας, συμφωνώντας, επί του παρόντος, «να αφήσουν ανοικτή την πόρτα» για διάλογο.

Οι πρόσφατες επιθέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας στη Συρία με πρόσχημα φερόμενες «επιθέσεις με χημικά» στην πόλη Ντούμα, που τις είχαν υποστηρίξει «πλήρως» με σχετική ανακοίνωσή τους λίγες μέρες μετά, ήταν άλλο θέμα της συζήτησης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανέλαβε την Κυριακή την έκκληση προς τη Μόσχα «να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης» στη Συρία.

Συζήτησαν ακόμη το Παλαιστινιακό και την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και ορισμένους συμμάχους τους (π.χ. Ισραήλ, Σ. Αραβία) με το Ιράν, ενόψει της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία σκέφτεται να αποχωρήσει. Μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων αφορούσε το βορειοκορεατικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα, ενόψει πιθανής επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ - Β. Κορέας.

Αλλα θέματα είναι οι κυβερνο-επιθέσεις, το δουλεμπόριο, η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η μετανάστευση.

Η υπουργική Σύνοδος ολοκληρώνεται με θέματα που αφορούν την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του G7 στις 8 και 9 Ιούνη στο Σαρλεβουά του Κεμπέκ. Ξεχωριστή συζήτηση - επί της ουσίας υποκριτική - θα γίνει και σχετικά με «την οικοδόμηση ενός πιο ειρηνικού και ασφαλούς κόσμου». Σε αυτό το θέμα αναμένεται να κάνει παρέμβαση και ο Ελληνας επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που βρίσκεται για συνάντηση στον Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ