Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συμπληρώνεται ο τρίτος χρόνος λειτουργίας του!

Νέα παιδιά μαζεμένα, κάνουν θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς... πέφτει η ατάκα και ακούγονται γέλια... «Ησυχία», λέει η σκηνοθέτης, που γελάει κι αυτή γιατί θαυμάζει την επιμονή και πειθαρχία που επιδεικνύουν τα μέλη της θεατρικής ομάδας της ΚΝΕ, φοιτητές, σπουδαστές, νέοι εργαζόμενοι. Από τώρα έχουν ξεκινήσει τη μελέτη του έργου, τις πρόβες, για να βγει όσο πιο καλή μπορούν η παράσταση που οργανώνουν, να περάσουν τα μηνύματα του έργου τους σε όσους περισσότερους μπορούν.

Μικρότερα παιδιά τρέχουν να βρουν τους γονείς τους. Τελείωσαν από τη δική τους παιδική θεατρική ομάδα, που συμμετέχουν και ξεσηκώνουν της μαμάδες τους, που συζητάνε κάτω από τα δέντρα της αυλής. «Γεια σας κυρία!», φωνάζουν στη δασκάλα τους, που κάθε βδομάδα φτιάχνει γι' αυτά ένα δίωρο ταξίδι σε ένα φανταστικό κόσμο.

Στο στούντιο μαθητές μετανάστες από την Κυψέλη κάνουν πρόβα και στον πάνω όροφο εργαζόμενοι και άνεργοι μετανάστες ετοιμάζουν την παράσταση που θέλουν να ανεβάσουν...

Μερικές μόνο στιγμές από τη ζωή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που αυτές τις μέρες συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας.

Αυτά τα χρόνια είναι δεκάδες...

...οι θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ! Οι ομάδες της ΚΝΕ έχουν βρει το χώρο τους και ετοιμάζουν τις παραγωγές και τα αφιερώματά τους τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.


...οι ομάδες ηθοποιών, μουσικών και χορευτών που έχουν βρει ένα φιλόξενο χώρο στο Στέκι. Πρόκειται για νέες ομάδες που ασφυκτιούν στα στενά όρια του σημερινού συστήματος, που τους στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα δημιουργίας, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, με την έλλειψη χώρων... Παράλληλα, το Στέκι έχει γίνει σπίτι και για ερασιτεχνικές φοιτητικές και μαθητικές ομάδες. Ιδιαίτερα μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα και οι ομάδες που αξιοποιούν το Στέκι για να συμβάλουν στις μαθητικές γιορτές.

...οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές που με μεράκι στήνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, οργανώνουν προβολές ταινιών, κάνουν πρόβες, διαβάζουν.

...οι νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί, που έχουν βρει ένα χώρο για τις συναντήσεις τους και την προετοιμασία του έργου τους.

...οι μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα μουσικής και φωνητικής.

...οι εκδηλώσεις, οι συζητήσεις και οι συσκέψεις για όλα τα ζητήματα.

Το Στέκι, μέσα απ' όλη τη λειτουργία του, επιδιώκει να αποτελεί «φάρο» στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στο δικαίωμα στην αναψυχή, στην ανάγκη για νέα δημιουργία, στην πολιτιστική καλλιέργεια, στη γνώση. Να στεγάζει δραστηριότητες που εμπνέουν, που δίνουν το στίγμα κόντρα στην υποκουλτούρα που πλασάρει ο καπιταλισμός, που συμβάλλουν στην ανάταση της αγωνιστικής στάσης στη νεολαία. Γι' αυτό και είναι συχνή η προβολή του έργου των μεγάλων κομμουνιστών και αγωνιστών καλλιτεχνών, που το έργο τους είναι σημαντικό να το γνωρίζουν οι νέοι σήμερα, αφού αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για την ανάδειξη των πιο ριζοσπαστικών ιδεών, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού: Ρίτσος, Βάρναλης, Μπρεχτ, Κορνάρος, Χικμέτ, είναι λίγοι μόνο από αυτούς.

Πολλά είναι τα παραδείγματα και φέτος:

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, που συζητάει τους συμβολισμούς του Κώστα Βάρναλη στο έργο του «Φως που καίει», έργο - ορόσημο που καταγγέλλει τον καπιταλισμό και την εξουσία του, ώστε να προετοιμαστεί η φετινή θεατρική παράσταση της ομάδας...

Οι νέοι στα μαθήματα φωνητικής που μελετούν το έργο «Ματωμένος Γάμος και Παραμύθι Χωρίς Ονομα» του Μάνου Χατζιδάκι και θα το παρουσιάσουν σε παράσταση, προσεγγίζοντας έτσι πιο βαθιά έναν πρωτοπόρο συνθέτη που έχει σφραγίσει την ελληνική μουσική...

Μέσα στο Μάη και τον Ιούνη προγραμματίζονται μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων στην αυλή του Στεκιού. Η όμορφη αυλή του Στεκιού ανοίγει σε νέους καλλιτέχνες που θέλουν να προσφέρουν με το έργο τους στη δραστηριότητα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Σύντομα θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα.

Για πληροφορίες, συμμετοχές και διευκρινίσεις τα στοιχεία επικοινωνίας του Στεκιού είναι: e-mail: steki@kne.gr και τηλέφωνο: 210.8823.674 (από τις 10.00 έως τις 21.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ