Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ο αγώνας της Αντίστασης συνεχίζεται

Επετειακή εκδήλωση αντιστασιακών στην Εύβοια

Από την εκδήλωση στη Λαμπούσα
Από την εκδήλωση στη Λαμπούσα
Την επέτειο της ιστορικής Μάχης της «Λαμπούσας», στην περιοχή Αλιβερίου Εύβοιας, όπου το 3ο Τάγμα του 7ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στις 3 Σεπτέμβρη 1944, εξόντωσε μια ολόκληρη γερμανική φάλαγγα και τη μνήμη των ανταρτών που έπεσαν σ' αυτήν, τίμησαν με την παρουσία τους -στο μνημείο που έχει στηθεί, στην ομώνυμη τοποθεσία- δεκάδες αντιστασιακοί της Εύβοιας και μέλη των παραρτημάτων Αττικής της ΠΕΑΕΑ, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παρ/τα Αλιβερίου και Χαλκίδας, της ΠΕΑΕΑ

Στο ιστορικό της Μάχης της Λαμπούσας, αναφέρθηκε διεξοδικά ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ Σωκράτης Ιωαννίδης στην κεντρική ομιλία του, «όπου εκεί γράφτηκε -όπως τόνισε- μια από τις λαμπρότερες σελίδες της Αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στην Εύβοια». Στη μάχη αυτή αναδείχτηκε το μεγαλείο του ΕΛΑΣ και η αυτοθυσία των αγωνιστών του, όπως του Βασίλη Μήτρου (Γύφτος). Η εξόντωση της γερμανικής φάλαγγας, ήρθε μετά από ένα καλομελετημένο επιτελικά σχέδιο του Διοικητή του 3ου Τάγματος Προκόπη Τζάνου (Λόγγος) και την τέλεια εφαρμογή και εκτέλεση από τους μαχητικούς ΕΛΑΣίτες. Μεγάλη προσφορά στη νικηφόρα έκβαση της μάχης είχαν, ο ήρωας της Ε.Α Κώστας Τσάκος (Πολικός), Ανθυπολοχαγός της Σχολής Ευελπίδων και ο Λοχαγός του ΕΛΑΣ, ο Γιάννης Ηλίας (Επαμεινώνδας) από τα Βασιλικά Ιστιαίας, ο Δημήτρης Σάρλης (Αχιλλέας) από το χωριό Κακολύρι.

Στην εκδήλωση ακόμη χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αυλώνος, ενώ ο προεδρεύων του ΔΣ του παραρτήματος Χαλκίδας Χρήστος Αγγέλου μίλησε για τη συνέχιση του αγώνα σήμερα, από τη μαχόμενη νεολαία και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα του λαού, ενάντια στη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης στο σερβικό λαό και στον κρατούμενο στη Χάγη πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σ. Μιλόσεβιτς, μετά από πρόταση του Χρήστου Καρατζά (Φιλόλαου). Στην τιμητική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, ο Δήμαρχος Αμαρύνθου Γ. Στρουμπούλης, ο αντιδήμαρχος Ν. Αρτάκης, εκπρόσωπος από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, της ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ