Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί και η Κίνα

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ βρίσκεται από χτες στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ-χο, χτες, στην Πιονγιάνγκ
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Ρι Γιονγκ-χο, χτες, στην Πιονγιάνγκ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

Η Κίνα θα καθορίσει τις «κινήσεις» της σχετικά με την Κορεατική Χερσόνησο απαιτητικά και με την προσοχή της στραμμένη στις μακροπρόθεσμες «ισορροπίες», όπως επιβεβαίωσε και η επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Πιονγιάνγκ ο Κινέζος ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι. Είχε προηγηθεί η Σύνοδος Κορυφής Νότιας και Βόρειας Κορέας, όπου οι ηγέτες των δύο χωρών Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη συνομιλιών για την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης που «εκκρεμεί» μετά τον πόλεμο του 1950-1953, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι πρώτες πληροφορίες του «Σινχουά» από την Πιονγιάνγκ εμφάνιζαν τον Ουάνγκ να εκφράζει ευχές για την «ομαλή» και με «ουσιαστική πρόοδο» διεξαγωγή της Συνόδου ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας. Η Σύνοδος αυτή αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές Ιούνη, ως μέρος των ευρύτερων διεργασιών, που συνδέονται τόσο με προσπάθειες για εξεύρεση (ωφέλιμου για ισχυρά μονοπώλια) συμβιβασμού όσο και με ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που παραμένουν βαθιές.

Η κατάσταση στη Χερσόνησο βαραίνει σημαντικά για το συσχετισμό δνάμεων σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπως δείχνει άλλωστε και η ισχυρή, στρατιωτική και όχι μόνο, παρουσία των ΗΠΑ που διατηρήθηκε στη Χερσόνησο όλα τα χρόνια, μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση της δεκαετίας του '50 στη Χερσόνησο.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν που - σύμφωνα με εκπρόσωπό του - ξεκαθάρισε ότι «τα στρατεύματα των ΗΠΑ, τα οποία σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, είναι ένα ζήτημα που αφορά τη συμμαχία ανάμεσα στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχει καμιά σχέση με την υπογραφή συμφωνιών ειρήνης».

Από την άλλη μεριά, είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για την περιοχή μεγαλώνει, από όλες τις σκοπιές, και πάνω σε αυτό θα «πατήσουν» και επενδυτικοί σχεδιασμοί που ήδη «φουντώνουν», στον απόηχο και της πρόσφατης διακορεατικής Συνόδου. Μάλιστα, σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος έδωσε στον Βορειοκορεάτη ηγέτη - κατά την πρόσφατη συνάντησή τους - μια σειρά επιχειρηματικά σχέδια για τα οποία οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν με γειτονικές χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και τα μέλη της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι στις 9 Μάη θα βρεθούν στο Τόκιο οι ηγέτες Ιαπωνίας - Κίνας - Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο των τριμερών Συνόδων Κορυφής που ξεκίνησαν το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ