Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ «SIPRI»
Οι στρατιωτικές δαπάνες αποτυπώνουν τον οξυμένο ανταγωνισμό

Συνεχίστηκε η αυξητική τάση και το 2017

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Συνεχίζεται η αυξητική τάση των παγκόσμιων δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Το 2017 δαπανήθηκαν παγκοσμίως 1,739 τρισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που αντιστοιχούν σε αύξηση 1,1% σε σχέση με το 2016.

Πρώτες στις στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν οι ΗΠΑ, με 610 δισ. δολάρια, δηλαδή περισσότερα απ' ό,τι οι 7 πρώτες χώρες μαζί. Η Κίνα, που αυξάνει σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες για πάνω από δυο δεκαετίες, δαπάνησε 228 δισ. δολάρια, κατά 5,6% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην τρίτη θέση η Σαουδική Αραβία - εκτοπίζοντας τη Ρωσία - με σχεδόν 70 δισ. δολάρια (αύξηση κατά 9,2%). Η Ρωσία, με 66 δισ. δολάρια, σημειώνει μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες και βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση. Παρότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί παραμένουν προτεραιότητα της ιμπεριαλιστικής δύναμης, οι ερευνητές του SIPRI υποστηρίζουν ότι η μείωση οφείλεται σε οικονομικά προβλήματα. Στην πέμπτη θέση η Ινδία, αυξάνοντας τις δαπάνες κατά 5,5% σε σχέση με το 2016.

Στις περιοχές που εξελίσσονται ή υποβόσκουν συγκρούσεις, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αποτυπώνεται και η μεγαλύτερη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. H Μέση Ανατολή είναι η περιοχή με μια μεγάλη αύξηση των δαπανών, με πολλές χώρες της περιοχής (Σαουδική Αραβία, Ομάν, Κουβέιτ, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ) να δαπανούν ένα μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού τους σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. «Στη Σαουδική Αραβία είναι σχεδόν το 10% του προϋπολογισμού. Αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι χώρες αυτές τη θέση τους στην περιοχή. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας διαφαίνεται, επίσης, πώς βλέπει το Ιράν», σημειώνουν ερευνητές του Ινστιτούτου.

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12%. Επίσης, αύξηση στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς παρατηρείται και στην υποσαχάρια Αφρική.

Οι στρατιωτικές δαπάνες των 29 χωρών του ΝΑΤΟ το 2017 ανήλθαν σε περίπου 900 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 52% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ