Παρασκευή 4 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Μοίρασε ξανά χρήμα στους επιχειρηματίες, ανέξοδες υποσχέσεις στους κατοίκους

Eurokinissi

Υποσχέσεις για «ασφάλεια, διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας» και για «δίκαιη ανάπτυξη», την ώρα που η κυβέρνησή του, υπηρετώντας τα προτάγματα του κεφαλαίου και της ανάκαμψής του, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιεί μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, μοίρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την περιοδεία του σε Λήμνο και Λέσβο, την οποία ολοκλήρωσε με ομιλία του, χτες βράδυ, στις εργασίες της «αναπτυξιακής» φιέστας που διοργάνωσε η κυβέρνηση στη σιδερόφρακτη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχει φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και δίνει γην και ύδωρ στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ για να συνεχίζει απρόσκοπτα το δολοφονικό της έργο, με θράσος κατέφυγε για μια ακόμα φορά στην καπηλεία των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού με αναφορές στο ΕΑΜ και τη δράση του ενάντια στους ναζί. Ασελγώντας πάνω στην ιστορία του νησιού, αξιοποίησε το ΕΑΜ, δήθεν για να απαντήσει στα φασιστοειδή που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες πριν από μερικές μέρες στην πλατεία Σαπφούς, ξεχνώντας ότι υπουργοί του πάνε και φωτογραφίζονται σε ακριτικά νησιά αγκαζέ με τους φασίστες υπόδικους της Χρυσής Αυγής, τους οποίους μάλιστα τους έχουν ως προσκεκλημένους σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι για το μείζον ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τους κινδύνους που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα στη Λέσβο, παρά ελάχιστα πράγματα στην ομιλία που είχε προηγηθεί στη Λήμνο.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως απόδειξη της αλήθειας των λεγομένων του για τη «μεταμνημονιακή εποχή» τα εύσημα που έλαβε η κυβέρνησή του απ' τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, και τον γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, για τον αντιλαϊκό της οίστρο που έφερε την ανάκαμψη, μαζί με τις «συστάσεις» για τη διατήρησή της, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στην οποία χρέωσε κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας κ.λπ. αλλά και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, στο γνωστό μοτίβο της αναπαραγωγής κάλπικων διαχωριστικών γραμμών.

Στο λαό πάντως της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσέφερε μόνο «δεσμεύσεις» για συνέχιση της πολιτικής που έχει τσακίσει το εισόδημά του. Για το Προσφυγικό, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι πριν από τρία χρόνια τα πράγματα ήταν χειρότερα και θα ήταν «τρισχειρότερα» αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Οπως είπε, η Συμφωνία αυτή είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η όποια διαχείριση του Προσφυγικού, δηλαδή επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική του διπλού εγκλωβισμού των ξεριζωμένων. Για την άμβλυνση της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η κατάσταση στο νησί ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, για έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό της Μόριας, και για θεσμοθέτηση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

Λίγο μετά αφότου καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ο πρωθυπουργός έκλινε, χτες, τη νησιωτικότητα σε όλες τις πτώσεις, μιλώντας για ανάπτυξη υποδομών - δηλαδή πάλι μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους -, αόριστες «ελαφρύνσεις» και «ιδιαίτερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες».

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιούλη, για όλα τα νησιά, πλην Λευκάδας, Εύβοιας και Κρήτης, παραδεχόμενος ότι αυτό δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική, την οποία χρέωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αν και ο ίδιος προχτές δεσμεύτηκε ξανά σε Γιούνκερ και Γκουρία για συνέχιση στον ίδιο δρόμο των «δημοσιονομικών επιτυχιών».

Στη συνέχεια μοίρασε υποσχέσεις, «προγράμματα» και εκατομμύρια για τον πρωτογενή τομέα, όπου υποστήριξε ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα, προφανώς όχι για φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που στενάζουν και ξεκληρίζονται. Εκατομμύρια μοίρασε και σε επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές επενδύσεις, αγροτοδιατροφής κ.α., για έργα υποδομής, αναγκαία στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια, όπως οδικά δίκτυα, ύδρευση, αποχέτευση, λιμάνια κ.ά. Ολα αυτά την ώρα που οι σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, ενώ απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικών υποδομών κ.ά. παραμένουν στα αζήτητα, αφού δεν συμφέρουν τους κατασκευαστικούς μονοπωλιακούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ