Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πυροτέχνημα» η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή

Η σε βάθος ...τριετίας υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής γίνεται χωρίς να εξασφαλίζεται από το κράτος κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης των νηπιαγωγείων, για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο τους ρόλο. Η κυβέρνηση απλά εξαγγέλλει ένα «πυροτέχνημα» και δεν πρόκειται να δημιουργήσει δωρεάν και αναβαθμισμένες δομές για όλα τα παιδιά 4 και 5 ετών.

Αντίστοιχα με τους παιδικούς σταθμούς, η κυβέρνηση ζητά από τους δήμους να βρουν κτίρια και να δημιουργήσουν τμήματα, χωρίς να προβλέπει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή θα εφαρμοστεί από φέτος μόνο σε 184 δήμους της χώρας, εξαιρώντας μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Λάρισα κ.ά.). Ενδεικτικό των υποβαθμισμένων συνθηκών που θα επικρατούν στα νηπιαγωγεία είναι ότι προωθούνται οι συγχωνεύσεις που οδηγούν σε πολυπληθή τμήματα των 25 παιδιών. Χωρίς ολοήμερη λειτουργία όλων των νηπιαγωγείων, χωρίς διεύρυνση των υποστηρικτικών δομών σίτισης και ύπνου, χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Ολα αυτά που αυξάνουν το «κόστος» για το κράτος, η κυβέρνηση τα αφήνει συνειδητά στην ...«απέξω».

Πώς απαντά για παράδειγμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αίτημα του δήμου Πάτρας, να δρομολογήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης για την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων στη θέση των 28 μισθωμένων νηπιαγωγείων που λειτουργούν σε χώρους με μεγάλες ελλείψεις;

Ολα τα παιδιά, από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία, θα πρέπει να έχουν θέση σε δημόσιες δωρεάν δομές, είτε σε παιδικούς σταθμούς είτε σε νηπιαγωγεία, με ευθύνη του κράτους. Αυτή είναι μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, έξοδα, πολιτιστικές δράσεις. Και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν έχει τον πολιτικό προσανατολισμό να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες στην Προσχολική Αγωγή, επειδή είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ