Σάββατο 12 Μάη 2018 - Κυριακή 13 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μετρούν τις πληγές τους από την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

MotionTeam

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλονίκη μετά τις ζημιές που προκάλεσε η έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια δυνατή νεροποντή να οδηγήσει στην παράλυση μιας ολόκληρης πόλης. Την Παρασκευή, πολλές περιοχές παρέμεναν χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ γινόταν προσπάθεια για σταδιακή αποκατάσταση στις περιοχές του κέντρου, που επηρεάζονται από τους τρεις υποσταθμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη.

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΔΕΔΔΗΕ, οι τρεις υποσταθμοί που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και παραμένουν εκτός τάσης, βρίσκονται στις περιοχές Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Τονίζει ακόμη ότι τα συνεργεία της εταιρείας, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κατάφεραν να αποκαταστήσουν το μεγαλύτερο μέρος των βλαβών στις πληγείσες περιοχές.

Πολλά καταστήματα στο κέντρο, ειδικά εκείνα που διαθέτουν και υπόγειο χώρο, πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα εμπορεύματά τους, ενώ χωρίς νερό και ρεύμα βρέθηκαν και παραμένουν πολλά κεντρικά ξενοδοχεία της πόλης.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι φοιτητές όλων των σχολών του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, του ΑΤΕΙΘ και των εστιών, οι οποίοι βρέθηκαν την Πέμπτη μπροστά στο θέαμα πλημμυρισμένων σχολών, οροφών που έσταζαν, διαρροών στους σωλήνες. Πλημμύρισαν ολόκληρες αίθουσες με εργαστηριακό εξοπλισμό καθώς και το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης καλούν σε διεκδίκηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Απαιτούν: Αμεση άντληση όλων των υδάτων από όλες τις σχολές που πλημμύρισαν. Αμεση αποκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού, κτιριακών εγκαταστάσεων, αιθουσών και κυλικείων με ευθύνη του κράτους. Αμεση αποκατάσταση ζημιών στις εστίες και άμεση αποκατάσταση των δωματίων φοιτητών που υπέστησαν ζημιές, με ευθύνη του κράτους. Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλες τις σχολές με ευθύνη του κράτους. Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία.

Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε δυο φορές - το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μάη - την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αγιάς Λάρισας. Η χαλαζόπτωση είχε επίκεντρο την περιοχή του Γερακαρίου και της Αναύρας και κατέστρεψε ό,τι βρήκε στο πέρασμά της σε ακτίνα χιλιομέτρων. Ιδιαίτερα επλήγησαν οι δεντροκαλλιέργειες - ροδάκινα, μήλα, κεράσια, αχλάδια - αλλά και καλαμπόκια και σιτηρά. Οι πληγέντες παραγωγοί, που καταγγέλλουν ότι ο δήμος δεν ενεργοποίησε τα αντιχαλαζικά κανόνια, απαιτούν άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ