Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα μέσω της Frontex

Την αύξηση της παρουσίας συνοριοφυλάκων της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε η Κομισιόν, με αφορμή την Εκθεση για το Μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή υποστηρίζει τους εθνικούς συνοριοφύλακες με περίπου 1.350 εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές. Λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, η Κομισιόν για τις συνθήκες στην Ελλάδα αναφέρει πως εξακολουθούν να προκαλούν «σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία». Για το λόγο αυτόν, η Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, να επιταχύνει άμεσα το ρυθμό των επιστροφών και να οριστικοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, γενικά, περισσότερα πρέπει να γίνουν για την αύξηση των επιστροφών των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, καθώς μόλις το 36,6% των εντολών επιστροφής εκτελέστηκαν το 2017. Επιπλέον, η Επιτροπή ζητάει από τα κράτη - μέλη να πραγματοποιήσουν το 50% των επανεγκαταστάσεων προσφύγων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί (20 κράτη - μέλη έχουν προσφέρει 50.000 θέσεις) στο πλαίσιο του οικειοθελούς προγράμματος μέχρι τον Οκτώβρη του 2018. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.252 μεταφορές.

Αναβάθμιση και στο ευρωφακέλωμα

Την αναβάθμιση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) πρότεινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή της βάσης δεδομένων που περιέχει πληροφορίες σχετικές με τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση για θεώρηση Σένγκεν, με πρόσχημα την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας αλλά και της μετανάστευσης, όπως και της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τα στοιχεία αυτά, μαζί και με σειρά άλλων προσωπικών δεδομένων που καταχωρούνται στο Σύστημα Πληροφοριών VIS, που έχει ήδη θεσπίσει, η ΕΕ φιλοδοξεί να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη βάση προσωπικών δεδομένων απροκάλυπτου φακελώματος όλων των πολιτών τρίτων χωρών.

Κατά την Κομισιόν, η προτεινόμενη αναβάθμιση της βάσης δεδομένων VIS θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και θα βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων, ανάμεσα στα άλλα, με μέτρα όπως: Πιο αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφής και καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ