Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Νέος κύκλος αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων με τον «Κλεισθένη 1»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη

Με το εκλογικό σύστημα και την επιχειρηματικότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, συνεδρίασε χτες η Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπου ο γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης παρουσίασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κλεισθένης 1», στο οποίο περιέχεται νέος κύκλος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητούμενα του κεφαλαίου και σε αυτήν τη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, θυσιάζοντας στο βωμό της κερδοφορίας του και άλλες λαϊκές ανάγκες.

Τίτλος της συνεδρίασης ήταν «Τοπική Διοίκηση από τον "Καλλικράτη" στον "Κλεισθένη"», όπου τόσο ο Κ. Πουλάκης όσο ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας) Κ. Αγοραστός και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, επιδόθηκαν σε έναν ακόμα γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης για τον εκλογικό νόμο, κάνοντας οι δεύτεροι λόγο για ακυβερνησία, συμφωνώντας την ίδια ώρα στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου τους οποίους παρουσίασε ο Κ. Πουλάκης, με πρώτο και κύριο «τη δυνατότητα των δήμων να συνιστούν αυτοτελώς ή να συμμετέχουν σε αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες με αντικείμενο, δραστηριότητες στους τομείς της Ενέργειας, των υποδομών και μεταφορών, του τουρισμού και εν γένει της αξιοποίησης τοπικών, φυσικών πόρων ή περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας», προσφέροντας προφανώς νέα πεδία δράσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της «εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ».

Αλλωστε, ένας από τους φόβους που εξέφρασε ο Γ. Πατούλης ήταν ότι με την απλή αναλογική και τη χαοτική κατάσταση που θα επέλθει, θα υπάρξουν συνέπειες και στην επιχειρηματικότητα, για την οποία αναρωτήθηκε «αν μπορεί να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο». Ιδιου περιεχομένου ήταν συνολικά η αντιπαράθεση και ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαιτέρως ...βολική η αντιπαράθεση

Σχολιάζοντας τον καβγά, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι «η αντιπαράθεση, σήμερα, ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ στην Επιτροπή λειτουργεί αποπροσανατολιστικά. Οσο κορυφώνεται η συζήτηση για τον "Κλεισθένη 1", στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Ολομέλεια, μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο θα οξύνεται η αντιπαράθεση, βολική για όλους». Οπως εξήγησε, το σκηνικό της αντιπαράθεσης είχε αρχίσει να στήνεται από πέρσι, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες (π.χ. συγκρότηση Επιτροπής αναθεώρησης του «Καλλικράτη»), με κύριο άξονα το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αποκρύπτοντας μέσα από αυτήν «το κύριο ζήτημα, αυτό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση και που συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο».

Τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται με τις αναδιαρθρώσεις είναι «οι περιφερειακοί κρίκοι του ενιαίου κρατικού μηχανισμού να συνδράμουν και να διαχειριστούν πιο αποτελεσματικά και για λογαριασμό του κεφαλαίου κεντρικές λειτουργίες, πόρους και αναπτυξιακές δυνατότητες που ιεραρχεί το κεφάλαιο. Να αποκτήσουν την ικανότητα και την ευελιξία διασύνδεσης με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με τα όργανα της ΕΕ, να συνδράμουν στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ανάμεσα σε άλλα υπαγωγή στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και της Υπηρεσίας Πρασίνου, κάτι που σημαίνει ότι και αυτό το οικονομικό βάρος θα το φορτωθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Συγκρότηση του Επόπτη Νομιμότητας ως ξεχωριστής υπηρεσίας από τη σημερινή Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις μικρές κοινότητες έως 500 κατοίκους. Καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων. Υποχρεωτικότητα της επιτροπής διαβούλευσης. Δυνατότητα ίδρυσης εταιρειών ειδικού σκοπού στον τομέα της Κοινής Ωφέλειας και άλλων επιχειρηματικών σχημάτων, σύσταση μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου Αρμοδιοτήτων με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσαρμογές επί το αντιλαϊκότερο στην Τοπική Διοίκηση (2018-07-10 00:00:00.0)
Νέος γύρος αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση (2018-07-07 00:00:00.0)
Αλλαγές για Τοπική Διοίκηση ακόμα πιο αποτελεσματική στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2018-05-22 00:00:00.0)
Νέος κύκλος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση (2018-04-28 00:00:00.0)
Αλλαγές στην Τοπική Διοίκηση που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου (2018-04-19 00:00:00.0)
Ετοιμοι να ανταποκριθούν στον αντιλαϊκό τους ρόλο (2011-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ