Παρασκευή 18 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Σωματεία και φορείς «φρέναραν» τα σχέδια για εξοντωτικό ωράριο στο Εμπόριο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Περιφέρειας Κρήτης
«Φρένο» στα σχέδια της Περιφέρειας Κρήτης και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έβαλαν τα σωματεία των εμποροϋπαλλήλων του νησιού.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων και ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου προχώρησαν χτες σε κινητοποίηση και παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπορίου της Περιφέρειας, όπου επρόκειτο να τεθεί η απαράδεκτη πρόταση για επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ και η λειτουργία τους όλες τις Κυριακές, για το χρονικό διάστημα από τις αρχές Απρίλη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Εμπόριο βρέθηκαν φορείς αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, καθώς και σωματεία άλλων κλάδων.

Την αντίθεσή τους στη βάρβαρη επέκταση του ωραρίου έχουν εκφράσει επίσης οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και τους δήμους της Κρήτης.

Τα τρία κλαδικά σωματεία καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις τις οποίες Περιφέρεια και ΟΕΣΚ επιστράτευσαν για να περάσουν τα σχέδιά τους, που από τη μια καταδικάζουν χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους στη «σύγχρονη δουλεία» και από την άλλη οδηγούν τα μικρά καταστήματα στον οικονομικό στραγγαλισμό. Επισημαίνουν - μεταξύ άλλων - τα εξής γύρω από τη διαδικασία εξπρές που ακολουθήθηκε: Δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν φορείς που εμπλέκονται άμεσα, όπως π.χ. η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Δεν ελήφθησαν υπόψη αποφάσεις φορέων που ήταν αρνητικές στην επέκταση του ωραρίου, όπως των Εμπορικών Συλλόγων Χανίων και Οροπεδίου Λασιθίου. Επικαλέστηκαν γνωμοδοτήσεις δήμων που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την έκτασή τους τουριστική, ακόμα και σε περιοχές όπως αυτή των Αρχανών - Αστερουσίων, για τις οποίες δεν έγινε καμία συνεδρίαση και δεν υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Περιφέρεια και ΟΕΣΚ έχουν φτάσει στο σημείο να επικαλούνται «την παράνομη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στις περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, την οποία οι ίδιοι ανέχονται, για να νομοθετήσουν την πλήρη "απελευθέρωση" του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας προς όφελος των πολυκαταστημάτων και σούπερ μάρκετ», υπογραμμίζουν τα σωματεία. Καταγγέλλουν μάλιστα το έγγραφο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης προς τους Εμπορικούς Συλλόγους, με το οποίο τους ενημερώνει για τη διεύρυνση του ωραρίου και τους καλεί σε «σιωπηλή λειτουργία έως τις 11 μ.μ. έως ότου παρθεί η απόφαση»!

Επαγρύπνηση και συνέχεια με προετοιμασία της απεργίας

«Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους του νησιού να μην επαναπαυθούν σε αυτήν την προσωρινή νίκη!», τονίζουν τα τρία κλαδικά σωματεία και καλούν σε επαγρύπνηση ώστε να δοθεί αντίστοιχη απάντηση στην προσπάθεια να επανέλθει το ζήτημα μέσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το επόμενο διάστημα οργανώνουν συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς και εμπορομάγαζο, συνελεύσεις και συσκέψεις. Συνδυάζουν τη μάχη για το ωράριο και την αργία της Κυριακής με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, και καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να απεργήσουν με τη δική τους συμμαχία και αιτήματα, κόντρα στη κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους μεγαλέμπορους.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τονίζουν τα εξής: «Από τη μία είναι η "συμμαχία των προθύμων" ΟΕΣΚ - ΣΕΛΠΕ - Περιφέρειας και εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που τη μία μέρα θα καταργούν το ωράριο και την Κυριακή, και την άλλη θα δίνουν "αγωνιστικά ραντεβού" (...) Από την άλλη είναι η συμμαχία που έχουν ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι με το σύνολο της εργατικής τάξης, μαζί με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, ενάντια στα μονοπώλια και τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους στηρίγματα, για να διεκδικήσουμε: Καμία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που "απελευθερώνουν" το ωράριο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας για όλα τα καταστήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ