Τετάρτη 23 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στο «Τρούμαν»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Επίσκεψη στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν» - που βρίσκεται στα ανοιχτά της Κύπρου - έκανε ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Ευαγγελίδης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τον Ευαγγελίδη συνόδευσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο νησί, Καθλίν Ντόχερτι, ενώ η αμερικάνικη πρεσβεία χαρακτηρίζει την επίσκεψη «ακόμα ένα σημαντικό παράδειγμα των πολύ καλών σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Λευκωσία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

Θυμίζουμε ότι το «Τρούμαν» πλέει τις τελευταίες βδομάδες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σε όλη την περιφέρεια, όπου μαίνονται ολόπλευροι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, δήλωσε ότι «οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Θα αποθαρρύνω κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις. Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να συνεχίσουν να δημιουργούν τις συνθήκες που θα διευκολύνουν την ειρηνική οικονομική ανάπτυξη και θα επιτρέψουν σε εταιρείες να λειτουργούν σε ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον».

Διευρύνεται το ενδιαφέρον της «Total»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για το κυπριακό αέριο επιβεβαίωσαν και οι προχτεσινές επαφές που είχε στη Λευκωσία ο περιφερειακός διευθυντής του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Tota», Στεφάν Μισέλ.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε ερευνητική γεώτρηση και στο «τεμάχιο 8» της κυπριακής ΑΟΖ. Ο υπουργός είπε πως το «8» έχει αδειοδοτηθεί στην ιταλική «Eni» και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον της «Total» «είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική, που ενδυναμώνει την κοινοπραξία στο τεμάχιο και διευρύνει την παρουσία της στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Στο φόντο των ευρύτερων εξελίξεων σε Μέση Ανατολή - Νοτιοανατολική Μεσόγειο και νέων δεδομένων, όπως η επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, η «Total» αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της, αναδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια παραμένει σημαντική για την υλοποίηση ευρύτερων επιδιώξεων του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού.

Τέλος, ξεκίνησε χτες η ετήσια στρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης», που θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Μάη, εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ. Σηματοδοτώντας για άλλη μια φορά το ζωηρό «ενδιαφέρον» ισχυρών συμφερόντων για το ρόλο που η Κύπρος - εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης - θα μπορούσε να παίξει σε μελλοντικές ή τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμμετέχουν στην άσκηση αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και ΗΠΑ. Το «σενάριο» της άσκησης θα καλύψει όλες τις «ασύμμετρες απειλές στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον» («τρομοκρατία», πειρατεία, διαχείριση κρίσεων), οι οποίες «απαιτούν αρμονική και αποτελεσματική πολιτικοστρατιωτική συνεργασία», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ