Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Παρέμβαση με αφορμή την εξαγγελία ίδρυσης νέων Πρωτοδικείων

Tην αντίθεσή της εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» στην ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων στην Αττική, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, και ασκεί κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας σχετικά με την απόφασή του για «μουγκά» δημοψηφίσματα. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα και για πέντε μέρες (έως την Παρασκευή 8/6) οι δικηγόροι θα ψηφίσουν σχετικά.

Σε σχετική ανακοίνωση, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η συγκεκριμένη εξαγγελία της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων του λεκανοπεδίου της Αττικής. Επιδεινώνει τη θέση των μικρών αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων. Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, ορθώνονται στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όλο και περισσότερο, μια σειρά οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβασή τους στη Δικαιοσύνη. (...) Με δυο λόγια, η Δικαιοσύνη γίνεται όλο και πιο απρόσιτη και εχθρική γι' αυτούς. Αντίθετα, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εφαρμόζονται δικαστικές και εξώδικες γρήγορες και πολυτελείς διαδικασίες (π.χ. κατά προτεραιότητα εκδίκασή τους στο ΣτΕ, αποφάσεις - εξπρές για την κήρυξη απεργιών παράνομων, διαιτησία κ.λπ.).

(...) Τα παραπάνω προβλήματα δεν είναι "τεχνικά", ούτε αντιμετωπίζονται με απλές αναδιαρθρώσεις στους δικαστικούς σχηματισμούς, χωρίς συνολικότερες αλλαγές. Μέτρα προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως και της πλειοψηφίας των δικηγόρων, θα ήταν η κατάργηση ή έστω μείωση των υπέρογκων παραβόλων για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η κάλυψη των κενών στα δικαστήρια και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, ο επαρκής αριθμός δικαστών με βάση τις υπαρκτές ανάγκες, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.ά. Η εξαγγελία της κυβέρνησης δεν αφορά την ίδρυση νέων Πρωτοδικείων με αυτές τις προϋποθέσεις. Αντίθετα, η λεγόμενη "τριχοτόμηση" θα ανακυκλώσει και θα επιδεινώσει τα προβλήματα, όπως έγινε και με την αύξηση της αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων στο όνομα της "αποκέντρωσης", με δικάσιμους να φτάνουν έως το 2023!

(...) Η εφαρμογή της εξαγγελίας - αντίθετα απ' ό,τι ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης - θα επιφέρει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους μικρούς - αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, αφού θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να αντεπεξέλθουν στη διεκπεραίωση των υποθέσεών τους. Ταυτόχρονα, θα επιβάλει πιο εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας στους δικηγόρους και ασκούμενους που εργάζονται ως μισθωτοί σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία.

Η ηγεσία και η πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, η σημερινή και οι προηγούμενες, συμβάλλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο μας. (...) Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης "άμεσης δημοκρατίας", θέλουν να ορθώσουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να καλλιεργήσουν την παθητικότητα, το συντεχνιασμό, να αποκρύψουν την έντονη διαστρωμάτωση στο χώρο μας, να αποτρέψουν τη συμπόρευση των δικηγόρων που πλήττονται, με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Γι' αυτό και αποφεύγουν όπως "ο διάβολος το λιβάνι" τις Γενικές Συνελεύσεις, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά την πρόταση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ο εκπρόσωπος της παράταξής μας. Γι' αυτό οργανώνουν "μουγκά" δημοψηφίσματα. Γι' αυτό φτάνουν μέχρι το άκρον άωτον του εκφυλισμού των συλλογικών διαδικασιών σημείο να αποφασίζουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, που δεν προβλέπονται καν από τον Κώδικα Δικηγόρων (...) Γίνονται "λαγοί" στη γενικότερη προώθηση τέτοιων αντιδραστικών διαδικασιών.

Αναδεικνύεται και μέσα από αυτήν την αντιδραστική εξέλιξη, ακόμη πιο επιτακτικά, η ανάγκη για ξεχωριστή μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης των αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών και ασκούμενων σε δικηγορικές εταιρείες και γραφεία συναδέλφων με χαμηλά εισοδήματα, που θα ανταποκρίνεται στις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και όχι στα μεγάλα συμφέροντα, εντός και εκτός της δικηγορίας, που εκφράζει ο ΔΣΑ. Σήμερα, αυτή η ανάγκη υπηρετείται με την ενίσχυση των Επιτροπών Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, που έχουν ήδη συγκροτηθεί και αναπτύξει μια σημαντική δράση.

-- Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μέσα από τις δικές μας μορφές συσπείρωσης, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

-- Απαιτούμε την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, που θα αποφασίσει για το περιεχόμενο και τις μορφές της αντίδρασής μας.

-- Καταγγέλλουμε τον εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών.

-- Δεν αναγνωρίζουμε κανένα αποτέλεσμα που προέρχεται από ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Με το δικό μας ΟΧΙ και τη φυσική παρουσία μας στο δημοψήφισμα, καταδικάζουμε:

-- Τη συγκεκριμένη εξαγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση δύο νέων Πρωτοδικείων.

-- Τον αντιδραστικό ρόλο της ηγεσίας και της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ