Τετάρτη 6 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις με την παρουσίαση του δίσκου «Δοκιμασία»

Από τη μουσική παράσταση για τον μελοποιημένο Λόρκα
Από τη μουσική παράσταση για τον μελοποιημένο Λόρκα
Ανάσα πολιτισμού και νεανικής έκφρασης αποτελούν οι όμορφες μουσικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην αυλή του (Τροίας 36, Βικτώρια).

Την Κυριακή 3 Ιούνη παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση - παραγωγή της «Μικρής Αρκτου», «Τα μάγια της πεταλούδας», αφιερωμένη στον πολυτραγουδισμένο Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η αυλή του Στεκιού γέμισε με νέο κόσμο, αλλά και μεγαλύτερο, που ταξίδεψε με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Λεοντή, Σταύρου Ξαρχάκου, Νίκου Μαραμή, Γιάννη Γλέζου και Νίκου Κυπουργού, συνθετών που μελοποίησαν Λόρκα και έκαναν το έργο του γνωστό και αγαπημένο στην Ελλάδα. «Ματωμένος Γάμος», «Romancero Gitano», «Αχ Ερωτα», «Τα Σονέτα του σκοτεινού έρωτα» ήταν μερικοί από τους κύκλους που ακούστηκαν.

Οι παρευρισκόμενοι χάρισαν το πιο θερμό τους χειροκρότημα στους τρεις νέους ταλαντούχους ερμηνευτές, Δημήτρη Βουτσά, Πολυξένη Καράκογλου και Βασίλη Κούρτη, που με το λυρισμό, την αμεσότητα και την εκφραστικότητά τους «ταξίδεψαν» το κοινό στην ποίηση του Λόρκα. Τους τραγουδιστές συνόδευσαν οι εξαίρετοι μουσικοί Χρίστος Θεοδώρου (πιάνο και ενορχηστρώσεις), Αλέξανδρος Κασαρτζής (τσέλο), Σταμάτης Μουζακίτης (κιθάρα) και Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι, μαντολίνο). Η καλλιτεχνική επιμέλεια άνηκε στον Παρασκευά Καρασούλο.


Το πρόγραμμα συνεχίζεται αύριο Πέμπτη στις 20.30, με την παρουσίαση του δίσκου «Δοκιμασία», του Θοδωρή Καρέλλα. Ο δίσκος αποτελείται από τραγούδια - μελοποιημένα ποιήματα Ελλήνων ποιητών, όπως των Γιάννη Ρίτσου, Φώτη Αγγουλέ, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη κ.ά.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για την παρουσίαση του δίσκου του στο Στέκι, ο Θ. Καρέλλας σημείωσε: «Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα προσωπικής μελέτης και εργασίας 20 περίπου χρόνων. Ενα ''ταξίδι'' προσωπικής αναζήτησης. Υστερα από τόσα χρόνια, θεωρώ ότι είμαι έτοιμος πια για να παρουσιάσω αυτόν τον κύκλο τραγουδιών στο κοινό. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Οπως ο τίτλος, λοιπόν, δοκιμάζω και δοκιμάζομαι, και ελπίζω να φανώ αντάξιος των ποιημάτων, των ποιητών και των ακροατών.

Και αυτό το ''ταξίδι'' ξεκινάει με τον καλύτερο τρόπο. Στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ».

Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (ενορχήστρωση - πιάνο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο - φυσαρμόνικα), Γιώργος Καλτσούνης (τρομπέτα).

Τραγουδούν: Αμέρισσα Φτούλη, Πολυξένη Καράκογλου, Θανάσης Χουλιαράς (KollektivA), Γιώργος Γεωργακάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ