Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Μηχανισμός επιδότησης εργοδοτών και δουλεμπόρων

Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να είναι οι μόνοι που δήλωσαν ότι θα το υπερψηφίσουν, ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, που αφορά τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ και τη νέα δομή του οργανισμού. Κατηγορηματική ήταν η αντίθεση του ΚΚΕ, που έκανε λόγο για μετατροπή του οργανισμού σε υπηρεσία προώθησης των εργοδοτικών συμφερόντων.

«Οργανισμός Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων», αυτό το όνομα ταιριάζει στον ΟΑΕΔ με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε χθες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΑΕΔ στο μεγάλο κεφάλαιο με την αλλαγή εκ βάθρων» της δομής του οργανισμού. Σημείωσε ότι ο ΟΑΕΔ γίνεται «εργαλείο εφαρμογής της αντεργατικής της πολιτικής», αφού, όπως είπε, «η ανατροπή του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα πάει μαζί με την κατάργηση του 8ωρου» και τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης». Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι η «ίδια πολιτική είναι αυτή, που επιδοτεί τους βιομηχάνους με δισεκατομμύρια», ενώ ταυτόχρονα κρατάει τα «επιδόματα ανεργίας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα», ενώ «μόνον ένας στους 4 άνεργους παίρνει σήμερα επίδομα ανεργίας».

Ειδικότερα για τον οργανισμό, ο Δ. Τσιόγκας σημείωσε ότι «ανατρέπεται ο δημόσιος κοινωνικός και ενιαίος χαρακτήρας», ενώ «η εύρεση εργασίας περνά στα ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία». Επίσης έκανε λόγο για «σπάσιμο του ΟΑΕΔ σε τρεις θυγατρικές ανώνυμες εταιρίες», που «δε θα ελέγχονται από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς».

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «τα κέντρα προώθησης απασχόλησης θα λειτουργούν ως κέντρα προώθησης των ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», μια και «νομιμοποιούνται ως επιχειρήσεις», ενώ, ταυτόχρονα, «θα πιέζουν τους άνεργους να δεχτούν τους όρους τους». Στοχεύουν στην «απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις των εργοδοτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα όσα προβλέπονται για την κατάρτιση, ο Δ. Τσιόγκας σημείωσε ότι παρέχονται «ελλιπείς γνώσεις», την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ θα «διοχετεύει τεράστια ποσά στα ιδιωτικά ΚΕΚ και ΙΕΚ» και στα «ενδοεπιχειρησιακά σεμινάρια - μαϊμούδες». Παρατήρησε ότι «ακόμα και οι προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Επίσης επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η τεχνητή μείωση του ποσοστού της ανεργίας».

  • Μετά τη χθεσινή απεργία τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ αντιδρούν στο νομοσχέδιο με 3ωρες στάσεις εργασίας, 7.30 - 10.30 π.μ., σήμερα και αύριο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ