Πέμπτη 7 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Με ατζέντα... πολεμικής προπαρασκευής

Λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ξεκινά σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές» ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις αρχές Ιούλη, στην πορεία παραπέρα κλιμάκωσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, χτες με δηλώσεις του, έκανε σαφές ευθύς εξαρχής ότι προετοιμάζει τη Σύνοδο του Ιούλη, καθώς «οι αποφάσεις που θα πάρουμε αυτές τις δυο μέρες, θα διασφαλίσουν ότι η Σύνοδος Κορυφής θα ενισχύσει τη Συμμαχία μας για τα επόμενα χρόνια».

Αύξηση δυνάμεων, νέες διοικήσεις και υψηλότερες ετοιμότητες

Η Σύνοδος ξεκινά με πρώτη θεματική ενότητα την «ενίσχυση των δυνατοτήτων αποτροπής και άμυνας» του ΝΑΤΟ, με αποφάσεις για αύξηση του προσωπικού στη Δομή Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να ξεπεράσει τα 1.200 άτομα προσωπικό.

Επίσης, αναμένονται συμφωνίες για εγκατάσταση μιας νέας Διακλαδικής Διοίκησης με χώρο ευθύνης τον Ατλαντικό στο Νόρφολκ των ΗΠΑ και μιας νέας Διοίκησης με κύριο αντικείμενο τη διεκπεραίωση προσωπικού και εφοδίων στην Ευρώπη στο Ουλμ της Γερμανίας. Οι δύο νέες αυτές διοικήσεις «θα είναι σημεία - κλειδί στη μετακίνηση στρατευμάτων μας πάνω από τον Ατλαντικό και διαμέσου της Ευρώπης, χωρίς καθυστέρηση, όποτε χρειαστεί», είπε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ, «ώστε να διασφαλίζουν ότι θα έχουμε τις κατάλληλες δυνάμεις στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή».

Στον ίδιο καμβά συνέχισε: «Οι υψηλές ετοιμότητες είναι αναγκαίες σε έναν ολοένα και πιο απρόβλεπτο κόσμο. Οπότε αναμένω να συμφωνήσουμε στην πρωτοβουλία ετοιμότητας του ΝΑΤΟ "Τα τέσσερα τριαντάρια"».

Εξήγησε ότι στόχος τους είναι μέχρι το 2020 τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να έχουν: 30 μηχανοκίνητα τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πλοία μάχης έτοιμα να αναλάβουν δράση εντός 30 το πολύ ημερών ή και συντομότερα. Διευκρίνισε ότι η «πρωτοβουλία» αυτή δεν αφορά ανάπτυξη νέων δυνάμεων, αλλά την ενίσχυση της ετοιμότητας των υπαρχουσών σε κάθε κράτος - μέλος.

Περισσότερες δαπάνες

Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθεί και η κατανομή βαρών και οι στρατιωτικές δαπάνες που κάνουν τα κράτη - μέλη, ζήτημα γύρω από το οποίο ξεδιπλώνονται αντιθέσεις και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. «Η τάση (σ.σ. των δαπανών) είναι ανοδική και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το μομέντουμ. Ολοι πλέον οι σύμμαχοι έχουν σταματήσει τις περικοπές και άρχισαν τις αυξήσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα θα δημοσιοποιήσει και τα πρώτα σχετικά στοιχεία για το 2018, όπου αναμένεται ξανά η Ελλάδα να είναι στις «πρώτες θέσεις».

Ο γγ του ΝΑΤΟ έσπευσε, βέβαια, να διαβεβαιώσει ότι η κατανομή των βαρών δεν αφορά μόνο το ξόδεμα σε χρήματα, αλλά επίσης την αύξηση ικανοτήτων και τις συνεισφορές σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις. Αλλο ένα πεδίο όπου η κυβέρνηση διεκδικεί τα αμερικανοΝΑΤΟικά εύσημα, εφόσον π.χ. προχτές ξεκίνησε εναέριες περιπολίες μέχρι και στο Μαυροβούνιο, χώρια τις άλλες συνεισφορές της, ενώ προχωρά προγράμματα εκσυγχρονισμού μέσων όπως τα «F-16» ή τα αεροσκάφη «P3» κ.τ.λ.

Δήλωσε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ: «Και σε αυτό το ζήτημα, η τάση είναι ανοδική. Οι σύμμαχοι επενδύουν περισσότερα σε σημαντικό εξοπλισμό και αυξάνουν τις συνεισφορές τους σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις (...) Αλλα έχουμε ακόμα σκληρή δουλειά μπροστά μας», πρόσθεσε ζητώντας ακόμα περισσότερες «επενδύσεις στην Αμυνα».

Με το βλέμμα σε Μέση Ανατολή και Β. Αφρική

Οπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, στη δεύτερη ενότητα της Συνόδου θα εστιάσουν στη λεγόμενη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και την «προβολή σταθερότητας». Θύμισε ότι το ΝΑΤΟ συμβάλλει στον «Συνασπισμό κατά του ISIS» με τις περιπολίες των ιπτάμενων ραντάρ AWACS και την εκπαίδευση των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτήν τη βάση, θα συζητήσουν σήμερα την προοπτική απόφασης μιας νέας τέτοιας «εκπαιδευτικής αποστολής» στο Ιράκ στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη, ενώ θα συζητήσουν επίσης την παροχή εκπαίδευσης στην Ιορδανία, «έναν πολύτιμο εταίρο μας στην περιοχή», «όπως και τι επιπλέον μπορούμε να κάνουμε για την Τυνησία, άλλο έναν εταίρο - κλειδί».

Η «στρατιωτική κινητικότητα» ναυαρχίδα της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ

Η ατζέντα της Παρασκευής περιλαμβάνει την παραπέρα εμβάθυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ. Εξ ου και στις εργασίες θα παραβρεθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, όπως και οι ΥΠΑΜ από Φιλανδία και Σουηδία. Θα εστιάσουν στην «πρόοδο» που έχουν κάνει από κοινού σε θέματα όπως η άμυνα απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές απειλές, οι θαλάσσιες επιχειρήσεις και οι ασκήσεις.

«Εχουμε ήδη απτά αποτελέσματα», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ ανταλλάσσουν πλέον σε πραγματικό χρόνο ειδοποιήσεις για κυβερνοαπειλές. Οπως επίσης ότι η ναυτική επιχείριση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» «υποστηρίζει» την επιχείρηση της ΕΕ «Sophia» στη Μεσόγειο.

«Προχωρώντας μπροστά, η στρατιωτική κινητικότητα θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα της συνεργασίας μας. Και συνεργαζόμαστε για να απομακρύνουμε εμπόδια όπως νομικά, τελωνειακά ή ζητήματα υποδομών. Το να διασφαλίσουμε ότι οι δυνάμεις μας θα μπορούν να κινούνται ταχέως διαμέσου της Ευρώπης οποτεδήποτε είναι αναγκαίο, είναι προς το συμφέρον όλων μας», τόνισε, έχοντας κατά νου την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την ανάγκη ταχύτερης μετακίνησης στα ανατολικά πρόσθετων μάχιμων ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Η Σύνοδος θα κλείσει με ενότητα για το Αφγανιστάν. Εχουν προσθέσει άλλους 3.000 στρατιωτικούς εκεί και συζητούν πλέον πώς θα επεκτείνουν τη χρηματοδότηση για τη ΝΑΤΟική αποστολή στην πολύπαθη χώρα πέραν του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ