Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα στο Νοσοκομείο Ρίου

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα σ' ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο), στον χειρουργικό τομέα του Νοσοκομείου του Ρίου, ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας, που έγινε προχτές, Τετάρτη. Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πολιτική που εφαρμόζει στην Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων σε αδυναμία λειτουργίας και παράδοση της Υγείας στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού "κόστος", την ώρα που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της Υγείας. "Ανάπτυξη" στο χώρο της Υγείας σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες, φθηνούς εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανεπαρκείς παροχές Υγείας. Ταυτόχρονα, προωθείται η κάλυψη του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας - από τα έσοδα των ίδιων των νοσοκομείων, δηλαδή από την "πώληση υπηρεσιών Υγείας" σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία, και η λειτουργία τους ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" (...).

Οι μετακινήσεις προσωπικού θα αποδυναμώσουν κι άλλο τις κλινικές που οριακά λειτουργούν, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ήδη εξαντλείται σε απανωτές εφημερίες, θα επωμιστεί επιπλέον ευθύνες. Ούτε η μεταφορά εξοπλισμού από άλλα νοσοκομεία της περιοχής μπορεί να είναι λύση, την ώρα που δεκάδες ασθενείς μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Πάτρας, αφού τα περιφερειακά αδυνατούν. Η αποδυνάμωση, σε προσωπικό και εξοπλισμό, νοσοκομείων και κλινικών μπορεί να λύσει προσωρινά το πρόβλημα της ΜΕΘ του Ρίου, θα δημιουργήσει όμως επιπλέον προβλήματα, που δεν θα μπορούν να λυθούν με μεσοβέζικες λύσεις. Οσο παραμένουν οι αιτίες, δηλαδή η έλλειψη προσωπικού και η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση, τα ζητήματα αυτά θα συνεχιστούν και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επανέλθουν, και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση, ειδικά μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο και τις άδειες του προσωπικού».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αλλά και κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να παλέψουν οργανωμένα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας, αλλά και συνολικά, με μια πρώτη απάντηση να δοθεί στις κινητοποιήσεις του δήμου Πάτρας στις 15 και 17 Ιούνη, με αίτημα: Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατρών και νοσηλευτών, όλων των ειδικοτήτων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη στα νοσοκομεία, αλλά και τα Κέντρα Υγείας, με σχέσεις μόνιμης εργασίας και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πλήρης στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΦ και ΜΑΦ στο ΠΓΝΠ.
  • Χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών στον δημόσιο τομέα Υγείας. Σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες διάγνωσης και νοσηλείας.
  • Αναβάθμιση και ενίσχυση των Περιφερειακών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Οι περιφερειακές δομές να είναι εφοδιασμένες με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ