Παρασκευή 8 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε καταλύματα μεταναστών εργατών γης

Ολική καταστροφή για τους μετανάστες εργάτες που γλίτωσαν από θαύμα
Ολική καταστροφή για τους μετανάστες εργάτες που γλίτωσαν από θαύμα
Η ολοκληρωτική καταστροφή των λιγοστών υπαρχόντων, εκατοντάδων μεταναστών, ήταν το αποτέλεσμα της φωτιάς που ξέσπασε χτες στις 10 το πρωί από άγνωστη αιτία, κατακαίγοντας τα καταλύματα που έμεναν, στο χωριό Νέα Μανωλάδα. Κοντά τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κάμπου του ΚΚΕ.

Από τη φωτιά κάηκαν τα περίπου 40 καταλύματα όπου έμεναν εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, φτιαγμένα από νάιλον, τα διαβατήριά τους και άλλα έγγραφά τους, χρήματα, ρούχα, κρεβάτια, και ό,τι άλλο είχαν. Περίπου 63 φιάλες γκαζιού έσκασαν από τη φωτιά, τις οποίες χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν. Μετά από την καταστροφή πολλοί μετανάστες έμειναν «στο δρόμο», αφού δεν υπάρχουν υποδομές έστω και για προσωρινή στέγαση.

Πέρα από την καταστροφή που βιώνουν οι περίπου 500 μετανάστες, η φωτιά ανέδειξε για άλλη μια φορά τις συνθήκες στις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν και να δουλεύουν αλλοδαποί εργάτες γης για ένα μεροκάματο. Ενα πενιχρό μεροκάματο μετά από αρκετές ώρες παραμονής μέσα στα θερμοκήπια. Για 7-8 ώρες δουλειά αμείβονται με 24 ευρώ, ενώ κάθε μήνα πληρώνουν 20 ευρώ νοίκι ο καθένας για να μένουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα παραπήγματα. Εκεί, επιβιώνουν στοιβαγμένοι ανά 5 ή 10 άτομα, καμιά φορά ακόμα και 30.

Για την κατάσβεση επιχείρησαν στην περιοχή 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα. Εγιναν δε έρευνες, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν εγκλωβισμένοι μέσα σε κάποιο από τα καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, 280 μετανάστες έχουν δηλώσει στις αρχές ότι έχουν χάσει τα έγγραφά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών στα χωράφια και τα θερμοκήπια της Ν. Μανωλάδας παραμένει, αφού τα κέρδη της «βιομηχανίας» φράουλας είναι πάνω από τη ζωή, την υγεία και τις ανάγκες των εργατών. Το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης σε χώρους ανθρώπινους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε, ούτε και το ζήτημα της μαύρης εργασίας χωρίς δικαιώματα. Μετά το 2013, όπου σημειώθηκε το έγκλημα με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό από σκάγια 38 εργατών μεταναστών, οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά, χωρίς να γίνει τίποτα.

Την ίδια ώρα, αναμένεται και η συνηθισμένη σε τέτοιες περιπτώσεις εθιμοτυπική επίσκεψη της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, για την αντιμετώπιση μιας τραγωδίας που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική, η οποία καταβαραθρώνει κάθε εργατικό δικαίωμα.

Σε ανακοίνωσή της για την πυρκαγιά στα παραπήγματα των μεταναστών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, η Γραμματεία Προσφύγων - Μεταναστών του ΠΑΜΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «φέρνει στην επιφάνεια το μέγεθος της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης (...) Οι εξελίξεις αναδεικνύουν επίσης τις ευθύνες της εργοδοσίας των μεγαλοφραουλάδων, καθώς και των κυβερνήσεων που διαχρονικά υπηρετούν τα συμφέροντά τους, διαιωνίζοντας τη βάρβαρη εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης».

Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν μιλάμε για μεμονωμένο περιστατικό (...) Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι σημερινές αρχές της Περιφέρειας και του δήμου όπως και οι προηγούμενες έχουν βαρύτατες ευθύνες, ξέρουν το πρόβλημα και δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό όλα αυτά τα χρόνια για να λυθεί, αντιθέτως στηρίζουν και διατηρούν αυτήν την άθλια κατάσταση. Το ΚΚΕ έχει αναδείξει αρκετές φορές το ζήτημα του σύγχρονου δουλεμπορίου και τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, με δυναμικές ενέργειες κόντρα στο κλίμα βίας και τρομοκρατίας.

Ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής να εξασφαλίσουν τη διαμονή των εργατών γης σε ανθρώπινες συνθήκες. Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή. Διεκδικούμε όπως και για όλους τους εργαζομένους (Ελληνες και μετανάστες) συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα - ψίχουλα, οι ώρες εργασίας να μην ξεπερνάνε τις 8 ώρες τη μέρα και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους» κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ