Τρίτη 12 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σχέδιο καθημερινής δράσης και προετοιμασίας απεργιακών κινητοποιήσεων

Με θέμα την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και αιχμή μια σειρά αιτήματα που αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων στο Εμπόριο, τους χαμηλούς μισθούς, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, την εντατικοποίηση, συνεδρίασε την Κυριακή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή και συμμετείχαν τα παραρτήματα του Συλλόγου, τα κλαδικά σωματεία Πειραιά, Ελευσίνας και Λαυρίου, επιχειρησιακά σωματεία και εργαζόμενοι, συμβάλλοντας με τις τοποθετήσεις τους στη συζήτηση.

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ο Σύλλογος αποφάσισε την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων την Κυριακή 24 Ιούνη και την Κυριακή 15 Ιούλη, με καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς. Στη μάχη αυτή, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν κοινή δράση και πρωτοβουλίες με σωματεία άλλων κλάδων, με ενώσεις, σωματεία και επιτροπές αυτοαπασχολούμενων, καθώς και με Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης η ανάγκη για καλή προετοιμασία της συμμετοχής των εργαζομένων στο μεθαυριανό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στα νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

«Οργάνωση παντού» είναι το πνεύμα με το οποίο σωματεία, επιτροπές και εργαζόμενοι σχεδιάζουν τη δράση τους. Οπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη, οι δυνάμεις των σωματείων συνεχίζουν την προσπάθεια να δημιουργούνται και να δυναμώνουν οι εστίες αντίστασης στους τόπους δουλειάς, να γίνονται βήματα στη συσπείρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε πως ο Σύλλογος έχει θετική πείρα από τη διαμόρφωση και ιδιαίτερων αιτημάτων σε χώρους δουλειάς με βάση την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως τα «σπαστά» ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, τα «κομμένα» ρεπό.

Μια σειρά παρεμβάσεις στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιβάρυνση των εργαζόμενων γυναικών, που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου, από την «απελευθέρωση» του ωραρίου. Οπως τόνισαν, οι εργαζόμενες μητέρες δουλεύουν με «σπαστό» ωράριο, ξεκινούν από το πρωί, σταματούν το μεσημέρι, τρέχουν να προλάβουν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο και να τους βάλουν ένα πιάτο φαΐ, και επιστρέφουν στη δουλειά από το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Τους ήδη εξαντλητικούς ρυθμούς επιδεινώνει η δουλειά την Κυριακή, συμβάλλοντας στην παραπέρα αποδιοργάνωση της ζωής των εμποροϋπαλλήλων και των οικογενειών τους.

Καταγγέλλουν τα ωράρια - λάστιχο σε Κέρκυρα και Λαμία

Την ελαστικοποίηση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Κλιμάκια του σωματείου, που βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο σε καταστήματα σούπερ μάρκετ του νησιού, διαπίστωσαν πως παρέμεναν ανοιχτά και εξυπηρετούσαν πελάτες και μετά τις 9 το βράδυ, όταν κανονικά θα έπρεπε να έχουν κλείσει μια ώρα νωρίτερα. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 15 Ιούλη, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και συνολικά στην «απελευθέρωση του ωραρίου», και στη συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη.

Την παραβίαση εργατικής νομοθεσίας στο κατάστημα της αλυσίδας «Κωτσόβολος» στη Λαμία καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας. Οπως εξηγεί, η επιχείρηση υποχρεώνει τους εργαζόμενους να προσέρχονται για δουλειά νωρίτερα από την ώρα που ξεκινά επίσημα το ωράριό τους, χωρίς να αμείβονται για τον επιπλέον χρόνο. Μάλιστα, κλείνει την πόρτα από την οποία εισέρχονται στο κατάστημα, αναγκάζοντας τους... αργοπορημένους, με βάση το δικό της ρολόι, να περιμένουν να ανοίξει το κατάστημα για να μπουν και να πιάσουν δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ